Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

Wat ga jij straks allemaal anders doen?

Column #20

Thema: Persoonlijke effectiviteit
Rubriek
Blog
Datum
3 december 2020
3 minuten leestijd

We hebben eigenlijk allemaal een ‘corona-tussenjaar’ volgens Columnist Freek van Kraaikamp (35). De gedwongen stilstand doet hem denken aan zijn burn-out. Toen moest hij ook de kaarten van zijn leven herschikken. En dat kan juist iets positiefs zijn.

We kruipen richting het einde van een zwaar en vooral gek jaar. Waar je in de beginmaanden van 2020 nog kon klagen over het geluid op een concert, een tafeltje naast een toiletdeur in je favoriete restaurant of dat je even helemaal geen zin had om langs vrienden of je schoonouders te gaan. Nu doe je misschien wel een moord voor een tochtige tafel aan het gangpad, een concert met krakende boxen of een heel weekend met je schoonouders. De wereld, ons hele publieke leven, de economie en de volksgezondheid is op globaal niveau tot misschien wel de grootste stilstand van de recente geschiedenis gekomen. Maar nu we langzaam weer mogen gaan dromen van vaccins, sociale samenkomsten en verruimde maatregelen, vraag ik me één ding af: wat ga jij straks allemaal anders doen?

Stilstand als moment van bezinning

Gezien mijn leven zich sinds 2017 in een soort vreemde emotionele achtbaan heeft bevonden, heb ik mij de afgelopen jaren vaak voorgenomen het nu écht allemaal anders te gaan doen. Als je leven met een klap tot stilstand komt en de kaarten opnieuw geschud moeten worden, dan doet dat iets met hoe je naar de wereld kijkt. Het doet iets met waar je waarden liggen en wat je definitie van een succesvol en gelukkig leven is. Welnu, dat leven is in 2020 bij vrijwel de gehele wereldbevolking met een klap tot stilstand gekomen. Daarom vraag ik me dus af, hoe zijn jouw kaarten geschud na het afgelopen jaar?

"Het doet iets met waar je waarden liggen en wat je definitie van een succesvol en gelukkig leven is."

Hoe ziet jouw wereld er straks uit na een jaar vol totaal onvoorziene gebeurtenissen en verschijningen als de anderhalvemetereconomie, anderhalvemetersamenleving, aerosolinfectie, afstandschaamte, afstandseconomie, hoestschaamte, niesschaamte, coronakapsels, drive-by-uitvaarten, quarantinderen, hockeystickcurves, coronahamsteren, raamdez-vous en de geboorte van een nieuwe generatie coronials?

Een jaar waarin verstokte workaholics vereenzaamde thuiswerkers werden. Gezondheid voor sommige niet meer vanzelfsprekend was. Eigen ondernemingen omvielen. Loopbanen werden omgeleid. En gezinnen die elkaar normaal alleen op zondagavond zagen verplicht weken of zelfs maanden met elkaar in één huis door moesten brengen. Een jaar waarin het enige wat vanzelfsprekend was dat niets meer hetzelfde was.

Wat leer jij van je corona-tussenjaar?

Alleen daarom vraag ik me al af in welke mate je straks weer teruggrijpt naar de mechanismen van je pre-corona-tijdperk. Wat ga je meenemen vanuit je corona-tussenjaar naar je post-corona-tijdperk? Wat heb je het meeste gemist? Of was het misschien eigenlijk wel lekker? Stap je terug de ratrace in? Duik je met je vrienden de kroeg in? Of was de tijd samen en de rust om je heen misschien wel wat je juist nodig had? Als alle kaarten op tafel liggen, hoe ga je die straks dan herschikken?

Als je het mij vraagt is mijn corona-tussenjaar eerder een bevestiging dat ik mijn normen, waarden, geluk en succes best goed in het vizier heb. De rust en reinheid deed me goed, ook al miste ik bij vlagen een dronken bui op een voetbaltribune of een ruwe nacht op een houseparty of een vaag festival. Schijnbaar ben ik mijn wilde haren niet helemaal kwijt, al doet mijn coronakapsel anders vermoeden.

Maar van jou vraag ik me een ding af: welke lessen heb jij van je tussenjaar geleerd en wat ga je straks allemaal anders doen?

Krachtige Keuzes

Wat zou je doen als je het voor het kiezen had? In het leertraject Krachtige Keuzes krijg je zicht op jouw talenten en ambities en maak je een persoonlijke actieplan.

BEKIJK DE TRAINING

Een man zit op een bankje tussen de palen van een brug.

Gerelateerde artikelen