Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

Afkicken en rust – Lessen van de Olympics (3)

Thema: Persoonlijke effectiviteit
Rubriek
Blog
Datum
23 augustus 2016
2 minuten leestijd

Zondagavond werden de Olympische Spelen afgesloten. Er kwam ook een einde aan mijn marathonverslaving van ruim twee weken, waarin ik alle sporten in me opzoog en zowel fan als zelfbenoemd expert ben geworden in voor mij nieuwe disciplines als het Keirin (baanwielrennen). Ook schrik ik niet meer ’s nachts wakker om op de wekker te kijken of ik nog op tijd ben voor de medailleraces. Gelukkig kan ik nu even bijkomen en genieten van welverdiende rust.

Maar wat was het mooi. Vele atleten hebben zichzelf overtroffen. Ik houd van zowel de individuele als de teamsport. Zo hebben de damesteams van het  volleybal en handbal zichzelf (ondanks de gemiste medaille) overtroffen. Opvallend is dat 12 van de 19 Nederlandse medailles door vrouwen(teams) zijn behaald. Het waren misschien ook niet altijd de mensen van wie we hadden verwacht dat ze die prestatie zouden neerzetten. Die verrassingen maken de Olympische Spelen wat mij betreft ook zo mooi om naar te kijken.

Veel van de sporters wordt gevraagd wat zij nu gaan doen. Niet alleen de winnaars, maar vaker wordt juist de verliezers deze vraag gesteld. Kun je het nog een keer opbrengen? Ik heb al veel van deze sporters horen zeggen: ‘eerst rust nemen’ of ‘een studie (oppakken)’ en ‘de focus herpakken’. Maar deze vraag is ook een terechte voor de winnaars. De komende maanden zullen zij nog wel in een overwinningsroes zitten. Maar juist als die aandacht wegebt en je nieuwe doelen moet stellen, kan het zwaar worden.

Mijn les en voornemen voor na mijn vakantie? Ook in het bedrijfsleven moeten we na een (top)prestatie wat vaker stilstaan bij die successen en het opladen. Dus houd je ogen open voor het talent in je organisatie, geef ruimte en ook rust om weer op te laden of nieuwe doelen te vinden. Alleen dan kunnen inidividuen, teams en uiteindelijk organisaties excelleren!

Bedankt atleten, bedankt Rio voor jullie mooie lessen. Ik ben al stiekem begonnen met aftellen naar Tokyo 2021...

Marieke Schouten
Directeur Customized Solutions Schouten & Nelissen

Gerelateerde artikelen