Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

5 tips voor ambitieuze professionals

Thema: Persoonlijke effectiviteit
Rubriek
Artikel
Datum
17 december 2020
5 minuten leestijd

Vlak voor het einde van dit gekke jaar 2020 geven CEO Camiel Gielkens en Directeur Marieke Schouten hun top 5 tips voor persoonlijke ontwikkeling. Wat hebben zij geleerd van het afgelopen jaar en wat is hun goede voornemen voor het nieuwe jaar?

Camiel, wat heb je zien veranderen op het gebied van leren & ontwikkelen en wat gaat 2021 ons brengen?

“Wat komt er veel op ons af! Om relevant te zijn is het voor iedereen van ons cruciaal dat we onszelf continu blijven ontwikkelen. Dat we echt een ‘growth’ mindset hebben. Dat begint uiteraard bij onszelf. En wat 2020 heeft gebracht is een veel slimmer gebruik van alles wat online en offline te bieden heeft. We meten meer waardoor leren beter aansluit op wat je echt nodig hebt, het is adaptiever geworden. Je kunt online leren waar en wanneer je wilt. Je spreekt af met je peers of je coach om te oefenen. Speelt serious games met je team om je skills te verbeteren. Dat konden we natuurlijk al, maar corona heeft de ontwikkeling en vooral de acceptatie, enorm versneld. Wat gaan we zien in 2021? Ik denk dat we online nog slimmer gaan gebruiken, met steeds leukere en slimmere toepassingen op de werkvloer (in the flow of work). En ik denk dat we onze tijd gezamenlijk en liefst face to face als het weer kan, nog meer gaan waarderen en deze momenten nog specialer willen maken.”

Marieke, als je kijkt naar leiderschap, zie je dan veranderingen in stijl de afgelopen tijd en voor het komende jaar?

“Als ik naar afgelopen jaar kijk, merk ik dat iedereen, ook zeker leidinggevenden een enorme switch hebben moeten maken. Leidinggevenden zijn hun team(s) remote en virtueel gaan leiden/aansturen. De aanname dat leidinggevenden wel van nature weten hoe ze een dergelijke switch moeten doen, was onterecht. Dit uitte zich in taakgericht leiderschap, aldus wat er uit ons onderzoek kwam. Ga er maar aan staan: leidinggeven op afstand, je team gefocust houden, nieuwe tools onder de knie krijgen en ook nog echt persoonlijke aandacht geven. Wat niet altijd gunstig is voor de verbondenheid met je team. Gelukkig is na de eerste golf hier meer ruimte voor gekomen. De zachte kant, aandacht gegeven, luisteren. Het virtueel leidinggeven zal zeker nog blijven bestaan. Ook na corona. Het brengt namelijk ook veel voordelen. Daarnaast zal je meer gaan zien en horen over inclusief en authentiek leiderschap. Hiermee samen hangt ook het proactief vragen naar feedback. Het durven vragen hoe je het doet als manager. Daar kun je immers alleen maar verder door groeien en authentieker worden.”

Camiel, welke veranderingen in organisatiecultuur heb je zien ontstaan en gaan die doorzetten in het nieuwe jaar?

“Er is veel veranderd in eigenlijk een heel korte tijd. Wat hebben we met zijn allen veel veerkracht laten zien! Kijkend naar organisaties die het goed doen dan zie ik dat zij blijven leren, en dit ook heel snel op grote schaal kunnen doen. Dus niet alleen de top of zo, echt iedereen binnen - en zeker ook buiten de organisatie. Dit is wat je wendbaar maakt. Om als organisatie wendbaar te kunnen zijn is het goed om te werken aan vier cruciale vaardigheden: kritisch kunnen kijken, het samen kunnen oplossen, creatief zijn en goed kunnen communiceren. Het is het meer dan waard om hierin te investeren: ‘Culture eats strategy for breakfast!’”

Marieke, welke persoonlijke vaardigheid of soft skill heb jij dit jaar het meest ingezet en ontwikkeld en welke skill is volgens jou voor volgend jaar belangrijk?

“Presenteren voor video en camera. Webinars, films, online campagnes, in allerlei hoedanigheden.  Het is een andere league dan voor een groep staan en nieuw voor mij. Ontzettend leuk en uitdagend. Daarnaast heb ik ontdekt dat ik rust kan vinden ook al was alles in beweging, op werk en privé. Daarnaast heb ik heel mooie gesprekken gevoerd en geluisterd. In de hectiek de tijd nemen om echt te luisteren.

Voor het nieuwe jaar zullen naar mijn mening communicatie en luistervaardigheden belangrijk blijven. Het goede gesprek voeren met elkaar zal belangrijk worden om te weten hoe iedereen in de wedstrijd zit, gemotiveerd te blijven en verbinding te houden met elkaar. Samen zullen we nog heel wat uitdagingen gaan krijgen en die kun je alleen aan als je blijft communiceren en luisteren naar elkaar en aligned te blijven. En voer die gesprekken niet achter je scherm maar doe ze wandelend. Kan ook prima telefonisch, virtueel. Een frisse neus, een boost voor je creativiteit en een goed gesprek. Mooie win-win toch?”

Wat is jullie goede voornemen voor volgend jaar?

Camiel: “Ik wil leren voor iedereen toegankelijk maken. Meer impact. Tegen lagere kosten. We hebben echt iedereen nodig om de grote uitdagingen waarvoor we staan het hoofd te bieden.”

Marieke: “Aansluitend op wat Camiel schetst, heb ik als toevoeging: mentaal fit. Alleen zo kunnen we samen sterk staan en vooral overeind blijven. Als je mentaal (en fysiek) fit bent, fris in de kop, dan kun je alles aan en is altijd ruimte voor ontwikkeling.”

Welke tips voor 2021 geven jullie aan alle ambitieuze professionals die deze blog lezen?

  1. Blijf je ontwikkelen. Kijk echt met een open blik en zet je vooroordelen overboord. Maak fouten en vier deze. Een cliché, maar je leert het meest van fouten, vallen en weer opstaan. Dat is niet altijd gemakkelijk, ben dus mild voor jezelf als het even minder gaat. Dat hoort bij elk groeiproces!
  2. Neem de tijd voor een gesprek en luister echt!
  3. Verdiep je in diversiteit & inclusie. We hebben zoveel talent om ons heen, wees je hier bewust van en weet hoe je dit kunt oproepen en inzetten.
  4. Luister eens naar een blog over een onderwerp waar je normaal gesproken niets mee doet. Hierdoor kun je zaken soms vanuit een totaal ander perspectief bekijken en boost je oplossingsgerichtheid.
  5. Neem eens een coach om je horizon te verbreden of (innerlijke) saboteurs op te ruimen. Je auto krijgt ook een APK, waarom jijzelf niet?
Een blauwe pijl op een rode muur waar: ''yeah, that way'' op staat.

Gerelateerde artikelen