Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

What’s hot and not in leadership?

Thema: Management en leidinggeven
Rubriek
Blog
Datum
1 juli 2016
2 minuten leestijd

Afgelopen mei vond jaarlijks het grootste wereldwijde congres op het gebied van leren en ontwikkelen plaats, de ATD. De thema’s die daar spelen, zeggen veel over wat de beroepsgroep bezighoudt. Samen met 75 Nederlanders en Belgen bezocht ik onder leiding van beroepsverenigingen NVO2 en VOV de ATD in Denver. De delegatie was goed voor 9 Benelux-sessies en vele malen zoveel blogs en artikelen. Met Tracks als Learning Technologies, Learning Measurement en Analytics, Science of Learning and Career Development waren dit jaar deze onderwerpen prominent aanwezig.

Keynotes over leiderschap

Tijdens de conferentie was er veel aandacht voor leiderschap en het ontwikkelen hiervan. Met omschrijvingen als ‘Reality based leadership, #leadlikeagirl, stand out leaders, leader-full leaders’ kon het niet op. Bij twee van de drie keynote speakers stond leiderschap centraal. Bekende sprekers en auteurs Simon Sinek en Brené Brown hielden beiden een sterk pleidooi voor sociaal, betrokken en empatisch leiderschap. En een oproep aan de beroepsgroep om hier in ontwikkeling sterk op te sturen. Simon Sinek was vurig in zijn pleidooi: "Leadership is about taking care of the people. The people will take care of the results". Sinek gaf alle HR(D)ers een duw in de rug om voor de ontwikkeling van dit type leiderschap in organisaties te gaan staan.

Brené Brown riep leiders op "Be brave, Show up and be there. With absolute clarity of your values."

Leiderschapstrends op een rijtje

Een van de titels van de leiderschapsworkshops was ‘Unlock de power of Social Leadership’. Kortom, de trends in leiderschap tekenden zich helder af. Samen met een van de Nederlandse delegatieleiders en mijn collega Corline van Reenen, zetten we de 10 trends “What’s hot and What’s not”op een rijtje:

Hot

Not

Hart Hoofd
Vooruitkijken Terugkijken
Relatie Resultaat
Courage Comfort
Met aandacht Snel
Vraag Antwoord
Potentieel Gebrek
Volger Leider
Netwerk Topdown
Heart count Head count

Kijkend naar dit rijtje, dan zien we dat in leiderschap niet langer aansturen, beoordelen en oplossen centraal staan. Leiderschap gaat over verbinden, zorg, kwetsbaarheid en moed. Zodat we met elkaar loskomen van organisaties waarin iedereen dagelijks zijn harnas aandoet, sterk moet zijn en slikt en terughoudt. In plaats daarvan organisaties waarin iedereen het beste van zichzelf durft te geven, zijn vragen durft te delen, mislukkingen als leerkansen ziet. Omdat je weet: er wordt voor me gezorgd. Of zoals Brené Brown zei: Soft skills zijn de nieuwe tough skills!

Meer lezen en zien:

  • Vind blogs, video’s van ATD2016 sessies op de ATD site
  • Op de nvo2 site zijn tal van blogs van de Nederlandse ATD delegatie te vinden
  • Maak kennis met het gedachtengoed van BrenéBrown over empathie
  • Kijk een van de vele TED clips van Simon Sinek

En denk je, al die authenticiteit, leidt dat niet tot buitensporigheid? Enige nuancering vind je in The NY Times, unless you're Oprah, be yourself is terrible advice (Delen van deze blog waren eerder te lezen op NVO2)

Corline van Reenen, Lead Consultant, Schouten & Nelissen.
Janneke Schenning, voormalig directeur van Schouten & Nelissen University, Focus, Human Resource Development

Een vrouw met blonde haren, een bril en baluwe ogen.

Gerelateerde artikelen