Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

Waarom het loont om je mensen altijd op nr. 1 te zetten

Thema: Management en leidinggeven
Rubriek
Video
Datum
12 september 2017
2 minuten leestijd

Bob Chapman, CEO van de internationale organisatie Barry-Wehmiller, zat tussen hete vuren. Hij moest tien miljoen bezuinigen, maar weigerde medewerkers te ontslaan. Ontdek hoe hij stevig vasthield aan zijn waarden en met een unieke oplossing kwam.

‘We kunnen beter allemaal een beetje lijden, dan dat een paar van ons álles verliezen,’ vond Chapman. Daarom kwam hij met een formidabele oplossing: vier weken onbetaald verlof voor iedereen. Moraal steeg. Er werd geen tien, maar twintig miljoen bespaard.

Ook gebeurden er prachtige dingen met het personeel: mensen hielpen elkaar. Wie het zich kon veroorloven nam vijf of zes weken onbetaald verlof, zodat een collega met een krappe beurs sneller weer aan het werk kon.

Iedereen kan een held zijn

Managementgoeroe Simon Sinek was gefascineerd door dit verhaal. Zijn dit ‘gewoon goede’ mensen die elkaar een helpende hand bieden, vroeg hij zich af? Of is hier meer aan de hand? ‘Het ligt aan de omgeving waarin mensen vertoeven. Als de omgeving goed is, kan ieder mens een held zijn,’ zo ontdekte Sinek.

Waar het allemaal om draaide: veiligheid. Door de beslissing van Bob Chapman om niemand te ontslaan, voelden mensen zich veilig. En werden ze geïnspireerd om de organisatie sámen uit de rode cijfers te halen.

Meer veiligheid, beter samenwerken

Wat deed Chapman dan zo goed? Hij creëerde succesvol een ‘cirkel van veiligheid’. In zo’n cirkel vertrouw je elkaar en werk je samen tegen gevaar. Bedreigingen zullen er helaas altijd zijn. Gevaar is dus een constante. Maar als leider heb je wel invloed op de variabele: de voorwaarden in de cirkel van veiligheid.

Dat is waar échte leiders het verschil maken. Zulke leiders zorgen ervoor dat mensen zich veilig voelen. Als de condities in de groep niet goed zijn, zijn we veel tijd kwijt aan het beschermen van onszelf tegen de anderen in de groep. Maar als we ons veilig voelen, combineren we als vanzelf onze talenten, kennis en ervaring. Om samen te strijden tegen die gevaren van buitenaf.

Meer weten? Bekijk de Ted Talk van Simon Sinek: why good leaders make you feel safe (Engelstalig).

Een rugby team dat een beker met zijn alle omhoog houdt. Op de achtergrond is er vuurwerk en confetti.

Gerelateerde artikelen