Verbindend leiderschap: niet alleen noodzaak voor politici
- Rubriek
- Artikel
- Datum
- 7 januari 2010
- 3 minuten leestijd
Vertrouwen en verbinden zijn begrippen die in de huidige politieke situatie in Nederland opeens vaker dan ooit worden gebruikt. Dat is begrijpelijk. Analyse van de oorzaken van alle kabinetscrises in een recent Volkskrant onderzoek wees uit dat het nooit om de inhoud ging maar altijd om een gebrek aan onderling vertrouwen.
Roep om leiderschap
Het onvermogen van politici om zich te verbinden met de kiezers maakt dat er weinig vertrouwen bij de burger is in Den Haag en dat speelt ook buiten de politiek. De kredietcrisis heeft het vertrouwen in banken en toezichthouders geschaad en dat is onder meer te wijten aan het feit dat de verbinding met klanten verloren is geraakt.
Blijkbaar is de aloude, bijna versleten, roep om sterk leiderschap veranderd in een gevoelde noodzaak aan verbindend leiderschap dat vertrouwen weet op te wekken. Wat men daarbij terecht noemt is: “een visie hebben en die kunnen communiceren, draagvlak creëren, luisteren naar de burger en weten wat er speelt “. Als vertrouwen een voorwaarde is om een verbindend leider te zijn is dus de vraag: hoe bouw je aan vertrouwen?
Bouwen aan vertrouwen
Als leider heb je meer nodig dan leiderschaptrucs en het aanleren van vaardigheden. Een innerlijke verbinding met de eigen waarden en normen is nodig om authentiek te zijn, en mensen gunnen een authentiek leider zijn leiderschap.
Dat betekent dat de leider een zoektocht dient aan te gaan naar de eigen drijfveren: wat maakt het dat ik de pretentie heb om anderen te vertellen wat nodig is in het land, of in organisaties? Waarom denk ik dat anderen beter worden van mijn opvattingen die voortvloeien uit mijn persoonlijke normen en waarden? Als het er niet om gaat anderen te helpen om prettiger en beter te leven, en daardoor een betere bijdrage kunnen leveren aan de gemeenschap, blijft het bij een privé-opvatting en een wil om daar mee de boer op te gaan.
Behalve de eigen overtuiging krachtig vorm te geven is het ook zaak dienend te willen zijn aan het algemeen belang. Jim Collins, schrijver van het boek “Good to great” noemt deze combinatie “een sterke professionele wil en echte bescheidenheid”.
Als de leider er daarmee ook nog in slaagt een gemeenschappelijke ambitie te kweken bij de ‘volgers’ en hun wensen te verbinden aan het landsbelang zal hij vertrouwen krijgen.
Goed voorbeeld
Natuurlijk komt er nog veel meer bij kijken, maar dit is wel de basis om inspirerend te zijn en leiderschap een andere invulling te geven. Goed leiderschap is ook voorbeeldgedrag vertonen: misschien maar eens stoppen met 100 uur per week werken en in het weekend loodgietertassen vol dossiers mee naar huis te slepen. Wedden dat gezin en vrienden dan veel meer verbinding en vertrouwen ervaren? Dat geeft meer krediet en invloed en bovendien behouden we op die manier een nieuwe generatie potentieel goede leidinggevenden door hen niet meer te dwingen eenzijdig voor werk of privé te kiezen.
De verleiding bij bedrijven en instellingen is groot om te wijzen naar die malle politiek, maar dezelfde problematiek geldt ook voor leiders daar. Authentieke leiders die vertrouwen genieten en verbinding weten te maken met wat mensen nodig hebben gaan het verschil maken. Misschien gaan we wel mooie tijden tegemoet.
Op zoek naar een training of cursus leidinggeven?
Of je nu begint met leidinggeven of verdieping zoekt in uw leiderschapsstijl en -technieken, bij Schouten & Nelissen vindt je de training of cursus leidinggeven die bij je past.
