Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

Succesfactor voor leidinggevenden: doseer je assertiviteit

Thema: Management en leidinggeven
Rubriek
Artikel
Datum
14 maart 2018
2 minuten leestijd

Succesvolle managers hebben een aantal belangrijke kwaliteiten. De meest verrassende? De mate van assertiviteit. Té daadkrachtig handelen gaat tegen je werken. Doseer daarom je assertiviteit met deze slimme tips.

Door overassertief te reageren, hou je mogelijk onvoldoende rekening met de belangen, grenzen en gevoelens van anderen. Zo komt de relatie onder druk te staan. Hoe krijg je dingen gedaan en bewaar je tóch de goede verhoudingen? Hier volgen enkele nuttige tips.

5 tips om je assertiviteit juist te doseren

1. Gebruik ‘ik’-uitspraken

Wanneer je spreekt vanuit jezelf, dan laat je jouw gevoel zien en laat je een ander in zijn waarde. Jouw gesprekspartner voelt zich dan niet aangevallen.

2. Indien je een verzoek weigert, wees dan duidelijk en zeg ‘nee’

Je kunt een reden opgeven, maar doe dat niet om je te verweren. Wees duidelijk en bondig, blijf beleefd en toon begrip voor de ander.

3. Wees direct maar niet agressief

Toon respect en luister goed naar de ander, maar durf waar nodig knopen door te hakken.

4. Wees duidelijk en luister goed

Praat rustig en met zelfvertrouwen. Geef zo nu en dan een samenvatting van hetgeen je zegt of hoort. Let op de lichaamstaal van je gesprekspartner(s) en anticipeer hierop.

5. Kom direct ter zake en blijf kalm

Geef kritiek op een handeling, niet op een persoon. Maak je kritiek specifiek. Als je klaar bent, herbevestig dan je steun en vertrouwen in de persoon.

BEKIJK DE OPLEIDING

Een close-up van een man in een net blauw pak. Acher hem zitten twee collega's.

Gerelateerde artikelen