Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

‘Leidinggevenden spelen sleutelrol in bevlogenheid werknemers’

Thema: Management en leidinggeven
Rubriek
Artikel
Datum
9 juni 2009
2 minuten leestijd

Leidinggevenden spelen een cruciale rol in de mate van bevlogenheid van werknemers. Zij zorgen voor de energiebronnen waardoor mensen hun werk met enthousiasme oppakken. P&O’ers spelen een belangrijke rol in het creëren van bevlogenheid van werknemers.

Dat zegt professor Arnold Bakker tegen P&Oactueel naar aanleiding van zijn oratie waarmee hij op 5 juni 2009 hoogleraar Arbeids-en Organisatiepsychologie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam werd.

Arnold Bakker deed de afgelopen tien jaar onderzoek naar bevlogenheid, met als centrale vraag: Wat zorgt ervoor dat mensen hun werk met veel enthousiasme uitvoeren? ‘Het verband tussen bevlogenheid en productiviteit lijkt misschien een open deur, maar in de wetenschap was het nog nooit fatsoenlijk onderzocht. Door het zeer summiere bewijs was het voorheen slechts een mythe. Bovendien hebben wij de afgelopen jaren een nieuw begrip onderzocht. Voorgangers keken alleen naar tevredenheid of blijheid, maar bevlogenheid heeft ook iets actiefs in zich. Tevredenheid kan samengaan met passiviteit, bevlogenheid niet. De implicatie hiervan is trouwens dat het voor bedrijven veel interessanter zou zijn om te kijken naar bevlogenheid, dan naar medewerkertevredenheid. Kijken naar bevlogenheid levert veel meer informatie op.

Bevlogenheid

Bevlogenheid is een positieve gemoedstoestand van opperste voldoening ten aanzien van het werk die wordt gekenmerkt door veel energie en toewijding, en waarbij werknemers vaak helemaal opgaan in hun werk. Bevlogen werknemers staan open voor nieuwe ideeën; zijn zowel psychisch als fysiek gezond, en dragen hun bevlogenheid over aan anderen in hun omgeving.

Werknemers die met bevlogenheid hun werk doen, zijn van grote waarde voor organisaties. Het lijkt er zelfs op, dat werknemers vooral bevlogen worden, als er veel van hen wordt gevraagd. Zij kunnen dit nog makkelijker aan, als er op hun werk sociale collega's zijn en als hun werkgever goede ontplooiingsmogelijkheden en feedback biedt.

Hoe creëer je bevlogenheid?

Volgens Bakker laat wereldwijd onderzoek zien dat mensen bevlogen raken in een werkomgeving met veel zogenaamde 'hulpbronnen'. Dat zijn de aspecten van het werk die het werk gemakkelijker maken. Voorbeelden van zulke hulpbronnen zijn sociale steun van collega's, feedback over prestaties, afwisseling van vaardigheden, en ontplooiingsmogelijkheden.

Taak voor P&O

Volgens Bakker kunnen P&O’ers een belangrijke rol spelen in het creëren van bevlogenheid van werknemers: ‘Leidinggevenden maken of breken de werkomgeving. Wanneer managers transformationeel leidinggeven, creëren ze bijna als vanzelf die hulpbronnen. Leidinggevenden hebben veel invloed op welk werk er door wie gedaan mag worden en de mate van ondersteuning en vrijheid die mensen daarin krijgen. Alleen al door de stijl van leidinggeven kunnen mensen het gevoel krijgen dat ze gesteund worden. Het mooie is dat je op deze manier veel kunt bereiken, zonder dat het veel geld kost. Het enige probleem is dat leidinggevenden er wel oog voor moeten hebben.’

P&O in het MT

Bakker vindt bovenstaande redenering ook een reden om de afdeling P&O een centrale plaats in het MT te geven: ‘Mensen die kijken vanuit het gezichtsveld van P&O hebben meer oog voor werknemers die binnen organisaties het verschil kunnen maken. En onderhand is er wel erg veel bewijs dat het inderdaad de mensen zijn die dat verschil ook daadwerkelijk maken.’

Bron: P&O Actueel, 9 juni 2009, Basti Baroncini

Een vrouw geeft een presentatie voor zeven andere mensen. Ze zitten met z'n alle in een kantoor.

Gerelateerde artikelen