Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

Innovatie in 2018: begin bij leidinggevenden

Thema: Management en leidinggeven
Rubriek
Blog
Datum
14 maart 2018
2 minuten leestijd

De mindset van een leider zet de toon voor het gedrag van medewerkers. Hoe is dat in jouw organisatie? In dit blog van Janneke Schenning, voormalig director Schouten & Nelissen University, lees je hoe jij als leidinggevende kunt bijdragen aan innovatie.

De uitdaging van vernieuwing

Ook jouw bedrijf zal continu voor de uitdaging staan om te vernieuwen. Dat is immers nodig om als organisatie succesvol te blijven. Maar waar begin je? Innoveren zou gemakkelijk zijn als we alleen maar te maken hadden met technische ontwikkelingen. Met kant en klare oplossingen. De aanschaf van een apparaat of nieuwe software maakt in dat geval innoveren mogelijk. Helaas is innoveren complexer dan dat. Markten veranderen in een recordtempo, concurrentie komt uit onverwachte hoeken en elke maand zijn er nieuwe logistieke ontwikkelingen. Een pasklare, houdbare oplossing is er niet. Het enige dat we weten is dat de oplossingen van tien jaar geleden niet meer werken. En dat er dringend iets moet gebeuren.

De rol van leiders bij innovatie

Leiders hebben een essentiële rol als het gaat om het innovatiever maken van organisaties. Risico’s durven nemen en leren van fouten zijn onlosmakelijk verbonden met succesvolle innovatie. De mindset van leiders hierover zet de toon voor het gedrag van medewerkers. Hun interactie met medewerkers over innovatie is belangrijk. Een open en uitnodigend gesprek heeft duidelijke invloed op het bedenken van nieuwe ideeën. En het implementeren ervan. Het gedrag van de leidinggevende bepaalt in grote mate het adaptief vermogen van de organisatie (zie Mensenorganisaties, hoofdstuk 18).

Alles blijft niet bij het oude

De kern van adaptief leiderschap is: mensen en organisaties mobiliseren. Hen helpen om nieuwe realiteiten onder ogen te zien. En hen de kracht en het vertrouwen te geven om een onzekere toekomst tegemoet te gaan. Juist in tijden van onzekerheid zijn we als mensen geneigd om meer te doen van wat we al kennen. Terwijl juist dát niet meer werkt.

Wat werkt wel?

Innovatieve leiders geven medewerkers de ruimte om ook halve ideeën en niet – op het eerste oog- briljante te opperen. Daarnaast moet je als leider durven samen te werken. Met als uitgangspunt dat iemand anders’ talent een aanvulling kan zijn op het jouwe. Je moet ervoor openstaan om te leren van fouten. Het lef hebben om te zeggen dat je het ook niet weet. Om vervolgens aan te geven dat je er wel van overtuigd bent dat jullie gezamenlijk wél met goede oplossingen gaan komen. Vertrouwen, lef en een open houding zijn de succesfactoren voor de leiders van de toekomst!

BEKIJK DE TRAINING

Twee mannen met blauwe blousen kijken samen op een iPad.

Gerelateerde artikelen