Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

Drie stappen om organisaties klaar te stomen voor de toekomst

Thema: Management en leidinggeven
Rubriek
Blog
Datum
24 oktober 2017
2 minuten leestijd

De wereld wordt kleiner, markten veranderen in een razend tempo en mensen hebben een andere visie op werken. De tijd dat organisaties decennialang dezelfde businessstrategie konden aanhouden, is voorbij. Wendbaarheid en innovatiekracht zijn kerncompetenties van succesvolle bedrijven. Om daar invulling aan te geven heb je gedreven en competente medewerkers nodig. Hoe ontwikkel je die?

De HR-adviseur als cultuurcoach

Om wendbaar en innovatief te zijn, heb je leervermogen nodig in je organisatie. Medewerkers die willen en kunnen ontwikkelen. Daar ligt een cruciale rol voor HR: bouwen aan een leercultuur en die blijven versterken. Hoe doe je dat? In een gezonde en vruchtbare leercultuur krijgen medewerkers zelf een grote verantwoordelijkheid in het samenstellen van een individueel ontwikkelplan en krijgen zij de ruimte om dat op hun eigen manier te doen. HR neemt minder de regie, maar faciliteert wel. Een belangrijke rol voor HR is het creëren van een cultuur waarin kennis gedeeld wordt en feedback gegeven kan worden.

Bevorder proactief gedrag bij je medewerkers

Een grotere verantwoordelijkheid dus voor medewerkers. Hoe zorg je ervoor dat zij die verantwoordelijkheid nemen? Een bewezen effectieve manier om je medewerkers proactief invulling te laten geven aan een leercultuur is job crafting. Bij job craften onderzoekt een medewerker de mogelijkheden om talenten en ambities beter aan te laten sluiten bij een baan. Samen met zijn leidinggevende en HR geeft de medewerker vorm aan de ontwikkeling die daarvoor nodig is. Veranderingen komen vanuit de medewerker zelf. Dat geeft meer zelfvertrouwen en zorgt voor proactief leergedrag.

Effectief leiderschap

Niet alleen HR en medewerkers hebben een belangrijke rol in het vormgeven van een leercultuur. Het vraagt ook om vernieuwend en effectief leiderschap. Innoverende organisaties en hun leiders durven risico te nemen, te leren van fouten en zij stimuleren experimenten. Zij kennen medewerkers en geven hen de ruimte om talent en ambities optimaal te benutten. Het is ook dat een leider zichzelf kent en telkens een spiegel voorhoudt. Welke ambities en talenten heb je zelf als leidinggevende? En hoe ontwikkel je daarin? Anderen ontwikkelen sneller als je zelf ook een vergelijkbaar traject doorloopt.

Met deze drie elementen beweegt een organisatie in de goede richting. Die klus is niet een, twee, drie geklaard. Maar de wil om te veranderen en te ontwikkelen is de eerste en beste stap in de goede richting.

Een close-up van een zaal vol mensen, op de achtergrond geeft iemand een presentatie.

Gerelateerde artikelen