Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

6 stappen om de strijd om talent te winnen

Thema: Management en leidinggeven
Rubriek
Blog
Datum
25 augustus 2018
2 minuten leestijd

Hoe zorg je ervoor dat talent kiest voor jouw organisatie? Door fors investeren in de persoonlijke ontwikkeling van young professionals. Met een intensief talentprogramma dat het beste in mensen naar boven haalt. En door te zorgen voor een vruchtbare context waarin talent ook echt de ruimte krijgt om te ontspruiten. In mijn blog geef ik je 6 tips om de strijd om talent voor je te winnen.

 1. Zorg voor een goed talentprogramma
  Een talentprogramma voor young professionals is een must have voor een grote organisatie. Millenials verwachten simpelweg dat je als organisatie een ontwikkeltaject voor instromende talenten hebt. Je zou kunnen zeggen dat het een hygiënefactor is. De mogelijkheid tot zelfontwikkeling is een belangrijke voorwaarde van een talent om überhaupt te overwegen om bij een organisatie te gaan werken.

 2. Focus op de persoon
  Wanneer is een programma succesvol? Als medewerkers hun 25-jarig jubileum bij je vieren? Nee. Het doel moet zijn om een ervaring voor het leven mee te geven. Binnen en buiten jouw organisatie. Het gaat erom dat young professionals zich betrokken voelen. En uitgedaagd worden tijdens de interventies én op de werkplek. Alleen dan heeft een talentprogramma impact.
  Zie de talenten niet als extra ‘handjes’, maar als innovatiekrachten. Ze moeten ervaren dat zij er als persoon toe doen. Dan maken talenten echt meters en tillen zij jouw organisatie naar een hoger niveau.

 3. Ga eens offline
  Vaak wordt gedacht dat millenials alleen nog maar digitaal en online georiënteerd zijn. De young professionals die wij ontmoeten waarderen juist het face-to-face-contact het meest. Ik zoek vaak met hen een andere setting dan kantoor op. Lekker de natuur in. En ik zorg vaak voor een moment in het programma, waarop zij afgesloten worden van de digitale wereld. Dat levert fantastische zelfinzichten op!

 4. Tijd voor een feestje
  Vier samen de successen. Ik kijk altijd uit naar de afsluitende bijeenkomst met de talenten. Dan wordt het echt duidelijk hoe mensen gegroeid zijn binnen één of twee jaar. Ze hebben geleerd wie zij zijn en wat ze kunnen als persoon en als professional. Hoe zij ambities waar kunnen maken. Van ietwat bleue, onervaren starters naar krachtige professionals. Besteed aandacht aan die prestatie!

 5. Zorg voor goede begeleiding
  Een cruciale factor in een programma is de begeleiding en betrokkenheid vanuit de organisatie. In hoeverre wordt de trainee echt uitgedaagd? In hoeverre beschikt een leidinggevenden en/of mentor over coachingsvaardigheden? Om de young professional aan te zetten tot reflectie en die spiegel voor te houden? Onderschat de impact van deze ‘begeleidingsschil’ op de groep niet! Het vraagt effort en commitment vanuit de organisatie. Begeleiders moeten daar vanaf de start rekening mee houden.

 6. Ga serieus om met de opvolging
  Waar organisaties écht voor moeten waken is ‘het zwarte gat’. Je investeert in mensen om innovatiekracht te ontwikkelen. Om iets teweeg te brengen in je organisatie. Dat stopt niet na twee jaar. Als getrainde talenten na het intensieve programma aan hun lot overgelaten worden, haken zij alsnog af. Ik vraag opdrachtgevers dan ook om goed na te denken over de opvolging. Tijdens en na een talentprogramma. 

Ontdek hoe jouw organisatie talenten wint en bindt.

Vind jij het een uitdaging om talent te vinden en te behouden?

BEKIJK DE TRAINING

Vier collega's zitten in een vergadering, een vrouw leunt op tafel. De andere drinken koffie.

Gerelateerde artikelen