6 inzichten waar je als leider niet omheen kan
- Rubriek
- Blog
- Datum
- 11 oktober 2016
- 4 minuten leestijd
“Wie kent Chris?” vroeg Karl. “Chris is docent voor een klas special needs. Je weet wel, kinderen met een labeltje. Niemand wilde naar zijn ‘loserklas’. Maar wat deed die Chris? Hij gaf zijn leerlingen positieve feedback. Hij liet ze voelen: ‘jij bent hier, dus jij bent belangrijk.’ Al snel wilde iedereen naar zijn klas.” Dagvoorzitter Karl Raats startte het congres Leadership Connected met een bijzondere les. De eerste van een aantal mooie inzichten.
Wake-up call voor leiders
Leadership Connected was een dag vol bijzondere verhalen, een fijne dosis humor en eyeopeners waar je mond van openvalt. Ik mocht deze dag bijwonen en deel graag met jou wat mij is bijgebleven. Met stipt op nummer 1:
Leidinggevenden geven zichzelf een 8,2 op bevlogen leiderschap, zo bleek uit onderzoek. Maar werknemers zijn het daar bepaald niet mee eens. Met een 5,6 kan het er wat hun betreft maar nét mee door. Dat is nog eens een wake-up call! Hier ligt een schone taak voor leiders. Met deze 6 inzichten kan jij hopelijk werken aan je leiderschap.
1. Goede leiders helpen hun mensen om uit te blinken
Jouw belangrijkste taak is zorgen dat je mensen bezield zijn en blijven. Door hulpbronnen te bieden: individuele aandacht, uitdaging op maat, optimisme en zelfvertrouwen bijvoorbeeld. Alles om de bevlogenheid erin te houden. Want zoals prof. dr. Arnold Bakker heel raak in zijn presentatie zei:
“Bevlogenheid is géén luxe.”
Bevlogen mensen hebben meer energie, zijn creatiever en presteren beter. En jij als leider speelt daar een belangrijke rol in. Arnolds onderzoek toont namelijk aan dat de bevlogenheid van medewerkers bijna gelijkloopt met die van hun manager!
2. Zelfsturing stimuleren bij je mensen is cruciaal
“Was er bij V&D maar iemand opgestaan die zei: ‘Zeg, waarom spelen wij niet in op de digitalisering, de nieuwe behoeftes van de klant? Zullen we zus en zo doen?’ Dan hadden ze het misschien kunnen redden,” aldus dr. Jessica van Wingerden.
Voor je eigen passie en energie is regie nemen nodig, maar dit is ook minstens zo cruciaal voor de organisatie. Toch blijkt uit het Leadership Connected-onderzoek onder 2100 respondenten dat slechts 1 op de 4 werknemers hoog scoort op zelfsturing. Werk aan de winkel, leiders.
3. Niet elk wissewasje verdient jouw aandacht
“Die Trump is een waardeloze politieke leider. Hij is op geen enkele manier op de hoogte en doet daar ook geen moeite voor. Een kermisklant en een kletsmajoor, dat is het. Hij vertelt amusante verhaaltjes die nergens heengaan.” Maarten van Rossem legt een brug tussen de Amerikaanse presidentsverkiezingen en leiderschap.
“Clinton is juist neurotisch goed voorbereid. Niet dat dat nou zo heilig is. Als leider moet je van alles weten, maar je hoeft jezelf niet in de details te verliezen.” Zorg dat je op de hoogte bent maar laat het verder aan je mensen over. Dat zijn tenslotte de experts.
Een bonustip van Maarten: “Plan vergaderingen op vrijdag om 16 uur. Zo voorkom je oeverloos gelul. Iedereen wil snel naar huis.”
4. Agile werken is belangrijker dan ooit
“Een agile organisatie is een noodzaak om in te kunnen spelen op de behoeftes van de klant,” aldus Adine Wempe-Kalff van ING. “Wat ben je bereid op te geven om agile te worden?” Het antwoord: een traditionele hiërarchie, ineffectieve vergaderstructuren en sturen op input. Ook bureaucratie, silo-denken en formeel controleren komen dan op de no-list.
“De klant verwacht eenvoud, een antwoord op zijn individuele vraag en een beleving.” Dat vraagt van jouw mensen dat ze hart voor de zaak hebben. Ze moeten werken vanuit een purpose. Voor leiders een must om een aantrekkelijke WHY neer te zetten, mensen in hun kracht te zetten, hun te vertrouwen en dus ook los te kunnen laten. Wel de lijnen uitzetten dus, maar daarbinnen veel autonomie geven.
5. Je moet niet alle antwoorden willen hebben
“Als je het dénkt te weten, gaat je brein op stand-by,” legt Karl Raats uit. “Juist als je het niet weet heb je een honger naar inzicht.” Karl noemt dit ook de ‘vloek van de kennis’. “Zodra je een inzicht hebt, weet je niet meer hoe het is om die kennis níet te hebben. Dan kan je je niet meer voorstellen dat een ander het niet snapt.”
De les die we daaruit kunnen trekken is dit: houd een open mind. Zodra je antwoorden hebt, krijg je een tunnelvisie en die belemmert je. Net zoals je een pak melk over het hoofd ziet terwijl die voor je neus staat, als die er anders dan anders uitziet. Je ziet alleen wat je verwacht te zien. Wijze woorden!
6. Het voelen, daar draait het allemaal om
“Wat wil je? Wat ligt je? Wat past bij je?” Als entertainer en coach bij The Voice weet Ali B als geen ander hoe belangrijk het is om jezelf te zijn. Alleen dan staan mensen in hun kracht en kunnen ze het voelen, een visie delen en naar een stip toewerken.
“Dat iemand fame wil, sla ik er als eerste uit,” zegt Ali. “Dan ben je bezig met iets krijgen, van buiten naar binnen. Het gaat juist om wat jij te bieden hebt, van binnen naar buiten.” Je wilt wie je bent overal in doortrekken, maar authenticiteit is ook meer kanten van jezelf laten zien. Niemand heeft maar één gezicht.
Werken aan je leiderschap?
De cruciale factor voor goed leiderschap ben jij. Wij helpen je graag te bouwen aan jouw eigen authentieke leiderschapsstijl. Of je nou net begint met leidinggeven of al een oude rot in het vak bent, wij dagen je uit om de lat hoger te leggen. Om de leider te worden die je altijd hebt willen zijn!
