Master Kwaliteitsmanagement werkt vormend
- Rubriek
- Klantverhaal
- Datum
- 28 februari 2017
- 3 minuten leestijd
Kwaliteitsmanagement is veel meer dan alleen productie en logistiek. Rik Schildkamp doet de Master Kwaliteitsmanagement om de hele duurzaamheidsketen in de maatschappelijke context te kunnen begrijpen. Het grote plaatje te leren zien. Met als een van de inzichten dat bedrijven vaak niet beseffen dat Kwaliteitsmanagement geld op kan leveren.
De risico’s van voedsel in relatie tot de volksgezondheid boeien Rik Schildkamp zeer. Kwaliteitskunde gaat voor hem inmiddels verder dan het beperken van de variatie in kwaliteit bij productieprocessen. De productie van voedsel is niet zomaar een product maar hangt nauw samen met de volksgezondheid en de levens van mensen. Hij omschrijft die systemische zorg voor de gezondheid van mensen door voedselrisico’s te minimaliseren als een ‘aangeboren interesse’.
Omdat HBO-docenten een Master-opleiding gevolgd moeten hebben, heeft hij zich in geschreven op de Master Kwaliteitsmanagement (MKM) van SUAS in Zaltbommel.
Kwaliteitsmanagement (KM) heeft te maken met vele zaken, zoals maatschappelijke ontwikkelingen, productie, logistiek, duurzaamheidsbeleid en marketing. Unilever is een voorbeeld van een bedrijf dat hierin vooruitstrevend is. Met name omdat de maatschappij en dus ook de voedselketen steeds complexer aan het worden is.
Rik wilde de hele duurzaamheidsketen van productie naar distributie naar consumptie en retourlogistiek in de maatschappelijke context kunnen begrijpen. Het grote plaatje leren zien. De MKM sluit daar vanwege de strategische en brede opzet goed bij aan.
Een van de inzichten die hij tijdens de opleiding beter is gaan duiden is dat bedrijven vaak niet beseffen dat KM geld op kan leveren. Het vak kwaliteitsmanagement kan zijn toegevoegde waarde berekenen door de zogenaamde quality costs in kaart te brengen. De voorbeelden van de kosten van tekortschietende kwaliteit zijn algemeen bekend zoals het terughalen van risicovolle producten door Toyota, Volkswagen en Samsung. Rik zijn studenten bij de HAN zijn met name geïnteresseerd in het voorkomen van dit soort issues door de bedrijfsprocessen te verbeteren en productie efficiency slagen te maken.
Inmiddels is Rik in het 2e jaar van de MKM en vindt het niveau van de docenten erg hoog; ‘het zijn allemaal experts in het domein van kwaliteitsmanagement’.
Zeer motiverend is ook het delen van kennis en ervaringen met medestudenten: ‘je leert heel veel van elkaars praktijkverhalen’. De diversiteit van zowel de vakken, docenten en de medestudenten zorgen er bij de MKM voor dat je een vraagstuk vanuit meerdere perspectieven en disciplines te begrijpen. Naast alle theorie en modellen zorgt de MKM zo ook voor persoonlijke vorming; ‘ je krijgt meer bagage en wordt een serieuze gesprekspartner voor de besluitvormers’ , aldus Rik Schildkamp.
Rik Schildkamp heeft levensmiddelentechnologie en milieutechnologie gestudeerd in het HBO. Hij hield zich als ingenieur HAS bezig met de veiligheid van voedsel. Als keurmeester bij COKZ - een quality audit & certificeringsbureau voor de agrarische sector - en als lead auditor bij LIP - gespecialiseerd in kwaliteit van zuivelproducten. Hier begeleidde hij ook nieuwe medewerkers op het gebied van kwaliteitszorg. Na 5 jaar als auditor te hebben gewerkt volgde een sollicitatie op een vacature voor docent Kwaliteit Arbo en Milieu (KAM) en levensmiddelentechnologie bij de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN). Hij is bij de HAN verbonden aan de studierichtingen Technische Bedrijfskunde en Food and Business.
Lerarenbeurs voor scholing
Een leven lang leren. Ook van een docent en schoolleider vraagt dit om continu in ontwikkeling te zijn en te streven naar de beste versie van jezelf. De lerarenbeurs voor scholing maakt het mogelijk om de erkende masteropleiding Kwaliteitsmanagement met een flinke vergoeding te kunnen volgen. Ontdek de mogelijkheden.
