Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

Stimulans voor talenten bestaat bij de gratie van frustratie

Thema: HRM en HRD
Rubriek
Artikel
Datum
7 augustus 2015
2 minuten leestijd

Managers in een organisatie maken vaak de volgende fout: zij laten hun getalenteerde krachten de krenten uit de pap vissen en laten het vuile werk opknappen terwijl de meer routinematige klussen door anderen worden opgeknapt . Ik ben van mening dat talenten juist tot ontwikkeling komen door ze discipline bij te brengen. Vaak zie je ook dat talenten hun hele leven overal gemakkelijk mee wegkomen en daardoor interen op hun kwaliteiten. Logisch ook, want zij krijgen constant te horen: “Die komt er wel.” Maar niemand wordt er beter van als een talent vooral zichzelf de beste vindt.

Karate

Wellicht herinnert u zich nog de lessen uit de kaskraker Karate Kid van 1984? In de beroemde filmscènes brengt Mr. Miyagi de talentvolle karate-ka Daniel de ijzeren wetten van de zelfverdedigingkunst bij. Daniel-san krijgt niet alleen de opdracht om de auto’s van zijn leermeester te boenen (‘wax on, wax off’), maar ook moet hij de vlonders schuren (‘right circle, left circle’) en de schutting verven (‘paint the fence’).

Discipline

De lessen van Mr. Miyagi zijn evident: ‘Breng als talent eerst maar eens de discipline op om routinematige klussen tot een goed einde te brengen, alvorens je aan het échte werk mag beginnen.’ Het bezitten van talent betekent nog niet dat de getalenteerde persoon op de automatische piloot zijn doelen verwezenlijkt. Talentrijke voetballers, bijvoorbeeld, gaan zich vaak te buiten aan verwend gedrag. Getalenteerd als ze zijn, teren ze in op hun kwaliteiten. Maar door een gebrek aan discipline komt ‘het’ – dat wil zeggen het constant een hoog niveau halen – er niet uit.

Geprezen

De talentvolle voetballer wordt na één geslaagde actie al geprezen in de krant en gaat vervolgens naast zijn schoenen lopen. Als zo’n talent begint te zeuren, parkeert de trainer hem tijdelijk op de reservebank – met als doel hem te frustreren. Wil zijn manager het talent tot wasdom laten komen, zal hij een balans moeten vinden tussen stimuleren (in de basis opnemen) en frustreren (op de bank zetten). Talenten stimuleren staat of valt bij de gratie van frustratie: elk talent moet ook wel eens saai routineklusje doen. “Wax on, wax off. Right circle. Left circle.” Daniel-san is er in Karate Kid ook niet slechter van geworden.

BEKIJK DE TRAINING

Een vrouw zit achter haar bureau en typt iets op haar computer. Naast haar zit een vrouwelijke collega.

Gerelateerde artikelen