Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

Opleidingen voor politici in spé

Thema: HRM en HRD
Rubriek
Nieuws
Datum
9 november 2016
2 minuten leestijd

‘Voor het beroep van politicus bestaat geen opleiding.’ Dat schrijft Ria Cats in het artikel Ook de politicus moet vandaag de dag naar school in het FD van zaterdag 5 november 2016. In het verhaal komt duidelijk naar voren dat vrijwel alle politieke partijen in Nederland interne opleidingen hebben. In zogenoemde talentenklasjes worden politici in spe klaargestoomd voor het grote werk. Een politiek klasje waarin politieke kennis wordt bijgebracht is iets dat Donald Trump waarschijnlijk nooit heeft gehad. Maar hij blijkt de uitzondering op de regel te zijn: zonder enige politieke opleiding en ervaring is hij president van Amerika geworden.

In Nederland zijn de politieke partijen, net als veel bedrijven, gelukkig wel bezig om mensen te ontwikkelen. Politieke partijen geven in het artikel aan dat talenten worden gescout in de lokale politiek. Eenmaal gescout wordt met deze talenten gesproken en gekeken naar de mogelijkheden om hen politieke skills bij te brengen. Maar hoe worden raadsleden en wethouders eigenlijk opgeleid? Als je populair bent in je eigen gemeente kun je zonder kennis en ervaring de gemeenteraad of het college in. Ook voor deze mensen dienen voldoende opleidings- en trainingsmogelijkheden beschikbaar te zijn. Ze zijn namelijk vertegenwoordigers van de inwoners en zij verwachten terecht kennis en vaardigheden van hun gemeenteraadsleden.

En wat als je dan in een talentenklasje terecht bent gekomen? Wat gebeurt er als je alle interne opleidingen hebt gevolgd en een paar jaar later in de Tweede Kamer terecht komt? Of misschien wel het kabinet in gaat als minister of staatssecretaris? Word je dan gestimuleerd om je te blijven ontwikkelen? Zijn er dan wel voldoende opleidingen en/of trainingen beschikbaar? Dat wordt in het artikel niet duidelijk. Wat doen politieke partijen nadat iemand het talentenklasje heeft verlaten en politicus is geworden? Een opleiding of training volgen om je doel te bereiken is één, maar jezelf daarna blijven ontwikkelen is ontzettend belangrijk. Dat geldt voor iedereen en zeker voor politici. Want jezelf ontwikkelen is essentieel om optimaal te functioneren in de snel veranderende maatschappij van nu. Laten we er daarom gezamenlijk voor zorgen dat wij in Nederland ook in de toekomst tijd en energie blijven steken in de professionele ontwikkeling van mensen en (politieke) organisaties. Je bent nooit uitgeleerd, ook niet als je een talentenklasje hebt doorlopen.

Jos van Kessel,
Voormalig CEO Schouten & Nelissen

Lees het artikel van Ria Cats Ook de politicus moet vandaag de dag naar school uit het FD van zaterdag 5 november 2016.

Een groep mensen in nette kleding met allemaal verschillende nationaliteiten.

Gerelateerde artikelen