Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

Duurzame inzetbaarheid. Vraag het aan de expert

Thema: HRM en HRD
Rubriek
Artikel
Datum
1 juli 2013
2 minuten leestijd

Iedereen weet dat er actie nodig is om medewerkers lang inzetbaar te houden. Maar wat er moet gebeuren en op welke manier, daar kijkt de CEO anders tegenaan dan bijvoorbeeld de opleidingsmanager. Het thema duurzame inzetbaarheid roept bij iedereen andere vragen op. De duurzame inzetbaarheid-expert geeft antwoord.

De CEO: ‘Veel van mijn medewerkers zijn babyboomers. Hoe kan ik de gevolgen van de naderende vergrijzing voor zijn?’

-expert: Breed draagvlak is essentieel. Heeft u al overwogen om het thema van duurzame inzetbaarheid op de agenda te zetten in de overleggen met de OR? En heeft u zicht op de ‘fit-status’ van uw organisatie nu en in de toekomst, de mate waarin uw medewerkers en hun werk bij elkaar passen? Een nulmeting maakt duidelijk waar de prioriteiten moeten liggen.

De opleidingsmanager: 'Ik houd de mensen graag via trainingen inzetbaar. Hoe regel ik die zo, dat wij er maximaal profijt van hebben, en de medewerker niet van cursus naar cursus shopt?’

-expert: Heeft u al eens aan een leerportaal gedacht? Maak MT-leden via een portaal eigenaar, sponsor en regisseur van relevante leerinhouden. Richt een leerportaal in en registreer de leerbewegingen en de leeropbrengsten. Vertrek niet bij vastomlijnde in beton gegoten cursussen, maar inventariseer de behoeften. Waar lopen managers en medewerkers tegenaan?

De medewerker: ‘Ik merk dat de werkdruk toeneemt. Ook heb ik steeds meer moeite om het tempo en de snelle ontwikkelingen bij te houden. Hoe krijg ik meer grip op mijn loopbaan?’

-expert: Dit hangt vooral af van de mate waarin u zelf de regie pakt. Ga de dialoog aan met uw leidinggevende. Bespreek uw opleidingsbehoefte, uw werkdruk, de werk-privé balans en maak uw behoeften en wensen kenbaar. Doe aan zelfonderzoek om uw talenten en potentieel in beeld te krijgen en denk eens aan loopbaancoaching.

Gerelateerde artikelen