Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

Competentiemanagement voor Natuurmonumenten

Thema: HRM en HRD
Rubriek
Klantverhaal
Datum
30 december 2017
2 minuten leestijd

Om allianties aan te kunnen gaan met andere partijen – en daardoor geld te verdienen – zijn bepaalde competenties nodig. Het is belangrijk dat iedereen weet welke competenties dat zijn en wat eronder wordt verstaan. Schouten & Nelissen organiseerde hiervoor werkplaatsbijeenkomsten.

Bestaande situatie

Natuurmonumenten haalde altijd voldoende inkomsten uit subsidies en contributies. Nu er minder leden zijn en de overheid de geldkraan dichtdraait, moet het geld deels uit commerciële activiteiten en allianties komen. De bevlogen professionals die bij Natuurmonumenten werken hebben veel liefde voor en kennis van de natuur. Maar zij zijn niet gewend om op een zakelijke manier klantgericht en resultaatgericht te werken.

Plan van aanpak

Has van den Kieboom, trainer Schouten & Nelissen: "We hebben voor alle medewerkers werkplaatsbijeenkomsten georganiseerd. Doel: allemaal dezelfde taal spreken als we het over competenties hebben. Dat is ook belangrijk voor de functioneringsgesprekken. Door de herpositionering is een cultuuromslag nodig. Natuurmonumenten weet dat ze het niet redden met idealen en kennis van de natuur. In de functioneringscyclus komen nu zaken aan de orde als communicatieve vaardigheden, feedback geven en ontvangen, plannen & organiseren en afspraken nakomen."

"Onze mensen zijn enthousiast over de nieuwe richting en hebben een beter inzicht in hun kwaliteiten en talenten. De kunst is om dit vast te houden." - Ron Adelaar, HR Manager Natuurmonumenten

Het resultaat

Ron Adelaar: "Als we het over competenties hebben, spreken we nu allemaal dezelfde taal. En iedereen is in staat de formulieren die bij de functioneringscyclus horen, correct in te vullen. Maar het mooiste is wel het enthousiasme. De medewerkers zien de noodzaak van de veranderingen in en willen hieraan bijdragen. Een voorbeeld? Veel van onze boswachters twitteren tegenwoordig. Ze hebben verrassend veel volgers."

Wil je meer weten over wat wij voor jouw organisatie kunnen betekenen? Informeer geheel vrijblijvend naar onze Incompany & maatwerk mogelijkheden?

VRAAG ADVIES AAN

Wil je meer informatie over de juiste taal spreken? Bekijk dan onze Communicatie-pagina met alle uitdagende trainingen op dit gebied.

 

Gerelateerde artikelen