Blik op mensen en organisatieontwikkeling
- Rubriek
- Nieuws
- Datum
- 11 oktober 2016
- 3 minuten leestijd
Nieuwe manieren van organiseren zijn aan de orde van de dag. Gisteren vierde ’Het Nieuwe Werken’ hoogtij, vandaag is alles ineens ‘agile’. En morgen? Geen hond die het weet, maar verkopen zal het.
Tal van experts buigen zich over bijbehorende vraagstukken. Hieruit volgen verschillende benaderingen. Opvallend is dat deze verschillende manieren van kijken en denken nauwelijks worden verenigd. Zelden wordt helder wat nu daadwerkelijk onderzocht is en bewezen. Als je zelf aan de slag wilt, waar begin je dan?
Samen met twee collega’s uit de wetenschap vond Janneke Schenning het tijd om de evoluties binnen het HR-domein in kaart te brengen. Op zoek gaan naar eenheid in diversiteit, vanuit een kritische blik. Vanuit die inspiratie hebben we hoogleraren en praktijkexperts uit Nederland en België benaderd om samen met ons deze essentiële evoluties in kaart te brengen. Bijna 40 experts werkten samen als auteur aan Mensenorganisaties: 24 evoluties onder de loep. Vanuit hun eigen persoonlijke interesse en verbondenheid met een thema verbinden zij hun inzichten aan de praktijk.
Het boek is bedoeld als eye-opener voor iedereen die Strategisch HRD aanstuurt of vormgeeft. En vooral ook als bruggerbouwer. Het verleidt je om over de grenzen van je eigen land, organisatie of vakgebied heen te kijken. Waar bevind jij je in het speelveld? Wat kun je leren van anderen?
Drie invalshoeken vormen het kader van waaruit het boek is opgevat: ontwikkelingen van het individu, het team en de organisatie als geheel. Op basis van 24 evoluties en een wetenschappelijke blik geven de auteurs je tips en tricks om veranderingen in je voordeel te laten werken. Want vandaag is weer anders dan morgen. Dit boek zorgt ervoor dat je de geschiedenis van de beweging kent, weet waar we nu staan en wat dit te bieden heeft voor de toekomst.
Of het nu gaat om leiderschap, de toekomst en het meten van het leren, duurzame inzetbaarheid, autonomie en zelfsturing of tribedenken. Voortdurend wordt de brug gebouwd tussen theorie en praktijk, zodat je als lezer op een onderbouwde manier de uitdagingen van morgen kunt aangaan.
Met onder andere de auteurs van ‘De Corporate Tribe’ (Management Boek van het jaar), ‘De Canon van het leren’, en ‘Onderweg’ krijg je met Mensenorganisaties een boek in handen waarin hoogleraren en praktijkexperts uit Nederland en België je inzicht, tips en handvatten geven om theorie aan praktijk te kunnen koppelen.
Elke strategisch HRD-professional die op zoek is naar innovatieve inzichten om zijn of haar organisatie duurzaam competitief te maken is wat ons betreft gebaat bij het lezen van dit boek. Of je het nu in een keer uitleest of elke week een thema centraal stelt, Mensenorganisaties biedt je vast en zeker verrijkende inzichten.
Mensenorganisaties: 24 evoluties onder de loep
Auteurs
Janneke Schenning is voormalig directeur van Schouten & Nelissen University. Zij nam het initiatief om het boek Mensenorganisaties te schrijven. Een van haar passies en rode draad in haar carrière is het bevorderen van de uitwisseling tussen wetenschap en praktijk in het HRD vakgebied.
Robert Jan Simons is directeur van bureau Visie op Leren en wetenschappelijk coördinator bij Schouten & Nelissen University voor de Master Human Development, hij is co-auteur van Canon van het leren.
Tijs Besieux is gastprofessor aan de Universiteit van Leuven en de IÉSEG School of Management, Parijs, en docent aan de Schouten en Nelissen University. Hij verdiepte zich via executive degrees in bemiddeling (Harvard University) en bedrijfseconomie (Antwerp Management School).
