Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

Wees ook eens de rebel van je team

Thema: Communicatie en presenteren
Rubriek
Blog
Datum
14 maart 2016
2 minuten leestijd

Denk je er in een teamoverleg net iets anders over? Of heb je een beter idee? Sta op en zeg hoe jij erover denkt. Want je team heeft af en toe een rebel nodig.

Ingaan tegen je collega's kan heel gezond zijn. Je mening, ideeën en gedachten uiten is belangrijk. Praters hebben namelijk minder last van stress en depressie dan binnenvetters. Trouw zijn aan jezelf en waar jij in gelooft is dus goed voor je gezondheid.

Bedenk daarnaast ook dat je geen kloon bent. Je bent jij en hebt je eigen ideeën. En die mogen er zijn. De mensen die het verschil maken brengen juist iets eigens in.

Recept voor vernieuwing

Niet alleen jij, ook je team profiteert van een beetje tegengas. Andere visies doorbreken de vaste patronen en gewoontes. Dit nodigt je collega’s uit om buiten de kaders te denken. Zodat je team niet (meer) voor een oplossing kiest die voor de hand ligt.

Tegengeluid zorgt dus voor originaliteit en innovatie. Immers: als iedereen hetzelfde denkt wordt niemand uitgedaagd. En dat is nou net nodig om beter te presteren.

Ga je de uitdaging aan?

Het vergt natuurlijk wel moed om te zeggen dat je een andere visie hebt. Hoe zullen je collega’s reageren? Mogelijk vinden ze je maar een dwarsligger en ontkennen ze dat je een punt hebt. Maar het team kan je ideeën ook hartelijk ontvangen.

Je weet niet wat er gebeurt als je je mening laat horen. Hoe onzeker dat misschien ook is, besef wel dat je uitspreken een hoger doel heeft: het beste resultaat behalen.

Jouw mening mag er zijn

Geloof je dat jouw visie bijdraagt aan een goede prestatie? Houd je dan niet stil om de lieve vrede. Je mening mag er zijn en gehoord worden. Je doet iedereen een plezier door op te staan. Ook als je collega’s dat (nog) niet helemaal doorhebben. In dat geval: laat hen dit artikel ook lezen!

Vogels op een stroomkabel. Aan de linkerkant zit maar een vogel en aan de rechterkant zitten eenenveertig vogels.

Gerelateerde artikelen