Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

De kracht van ‘wij’ centraal stellen

Thema: Communicatie en presenteren
Rubriek
Blog
Datum
18 maart 2020
2 minuten leestijd

Je team is thuis aan het werk. En ondanks dat er volop met elkaar geskyped, gebeld en gemaild wordt, ben je bang dat de verbinding en het teamgevoel een knauw krijgen door de fysieke afstand. Hoe bewaak je de ‘wij’?

Een succesvol team is één identiteit, een eenheid. Het is meer dan de optelsom van de afzonderlijke teamleden. Daarbij speelt de dynamiek tussen ‘ik’, ‘jij’ en ‘wij’ permanent een rol. Die hebben alle drie aandacht en erkenning nodig. Zo nu en dan krijg je te maken met afwijkend ik-gedrag dat het wij-gevoel frustreert.

Niet al het gedrag dat afwijkt is echter verkeerd. Soms kun je het heel goed gebruiken om je team verder te ontwikkelen. Een stevige ‘wij’, ofwel een krachtig team, accepteert afwijkend gedrag of afwijkende opvattingen en leert ervan. Ook kan een afwijkende reactie een verlangen of angst van meerdere teamleden vertegenwoordigen.

Oefeningen om het ‘wij’ te versterken:

  • Wissel eens uit wat jullie als de kracht van het ‘wij’ van het team ervaren en hoe belangrijk jullie het vinden om daar aandacht aan te geven.
  • Werk als team in groepjes beelden en kernwoorden uit hoe jullie het team zien. Maak vervolgens met het hele team een nieuw groot beeld met kernwoorden, dat staat voor wie de leden als team zijn en willen zijn.
  • Kies met het team ingangen en methodieken om de komende maand het ‘wij’ te activeren.
  • Bespreek met het team hoe jullie in de samenwerking het accent kunnen leggen op de kracht van het ‘wij’, met inachtneming van de ‘ik’ en ‘jij’.

Je team verder bouwen?

Vergroot het teamwork en richt je op de groepsontwikkeling. Hoe? Met de online training Hoe bouw ik een team met e-coach!

BEKIJK DE TRAINING

Bron: Hoe coach ik mijn team en het team zichzelf van onze uitgeverij Thema

Twee collega's zitten aan een tafel en lachen met elkaar.

Gerelateerde artikelen