Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

Integrated Coaching in de praktijk

Thema: Coaching en trainersvaardigheden
Rubriek
Klantverhaal
Datum
8 november 2016
7 minuten leestijd

Als integrated coach weet je op elk moment in het coachtraject de optimale werkvormen en communicatiemiddelen in te zetten om in te spelen op de situatie en context die zich op dat moment aandient bij de coachee. Hiertoe maak je als coach gebruik van een scala aan communicatiemiddelen zoals mail, online opdrachten, skype, face to face gesprekken, podcasts, video’s, telefonische coaching, etcetera. Hoe werkt dit in de praktijk?

Hannelore Dekeyser is Integrated Coach, Ontwikkelaar en Trainer Certificering Integrated Coaching en verbonden aan Schouten & Nelissen University. Zij legt aan de hand van een praktijkcasus uit hoe een integrated coaching proces kan verlopen.

Praktijkcasus

Brandon is 41 jaar oud, afkomstig uit Australië, maar hij werkt al meer dan tien jaar in Europa. Sinds tweeënhalf jaar heeft hij een positie bij de Nederlandse tak van een multinational. Samen met twee collega’s van twee andere Europese vestigingen, is hij projectleider van een project dat niet goed loopt. Brandon is speciaal ingehuurd voor dit project en nu het niet succesvol lijkt te zijn, verwacht hij dat zijn contract niet zal worden verlengd. Dit zorgt in het bijzonder voor spanning, omdat hij na jaren huren vorig jaar een huis in Den Haag heeft gekocht om vlak bij zijn werk te wonen.

Coaching

Brandon vraagt om coaching vanwege de slechte samenwerking met zijn twee collega’s. Geen van beide collega’s houdt zich aan de taakverdeling die ze hebben afgesproken. Ze overschrijden regelmatig de overeengekomen termijnen, en dat brengt Brandon ook in de problemen. Hij gaf hen vele malen feedback, maar zonder succes. Hij overweegt zich nu terug te trekken uit het project, maar weet niet wat de consequenties daarvan zullen zijn. Hij voelt zich in de steek gelaten door de anderen. Als hij zijn baan in Nederland verliest, heeft hij niet echt een reden om er te blijven, terwijl hij dat wel graag zou willen. Hij heeft in veel verschillende landen gewoond en hoopte in Nederland eindelijk te settelen. Hij zou ook graag een vriendin vinden en misschien zelfs kinderen willen. In de afgelopen vijftien jaar heeft Brandon drie korte relaties gehad. Hij weet niet goed hoe hij zich op een dieper niveau met een vrouw kan verbinden.

Het verloop van de coaching

#1. Inleiding per e-mail (10 minuten)

#2. Skype (45 minuten)
In het gesprek verkennen we zijn coachingonderwerp door vragen te stellen als: Wat is echt belangrijk? Wat is belangrijk om te behouden? Wat wil je loslaten? Door het beantwoorden van deze vragen, beseft Brandon hoe moe hij is en hoe weinig vertrouwen hij heeft in mensen als gevolg van slechte ervaringen in het verleden en met zijn huidige collega’s. Als hij doorgaat met het project, wil hij dat liever alleen doen, zodat hij weet waar hij aan toe is. Hij besluit om dit voor te stellen aan zijn manager.

#3. Mail (20 minuten lezen en reageren op mail)
Een week later stuurt Brandon een mail waarin hij schrijft dat hij een gesprek met zijn manager heeft gepland. Ik stuur hem een bemoedigende mail terug.

#4. Mail (5 minuten)
Nog een week later mailt hij mij om een coaching afspraak te plannen, bij voorkeur in persoon.

#5. Face to Face (90 minuten)
Ik ontmoet Brandon op zijn kantoor. Hij is moe en ziet er lusteloos uit. Hij zegt dat zijn manager al achter zijn rug om heeft besloten zijn contract niet te verlengen en dat hij drie maanden de tijd heeft om een nieuwe baan te vinden. In de tussentijd blijft hij werken aan het project met zijn beide collega’s. Brandon geeft aan dat hij geen idee heeft wat te doen. Ik vraag hem om me te vertellen wat hem oorspronkelijk aantrok in dit project en waarom hij naar Nederland kwam. Als hij enthousiast praat over de eerste plannen voor het project, verandert zijn energie helemaal. We onderzoeken mogelijke waarden en kwaliteiten die rechtstreeks verband houden met deze oorspronkelijke motivatie voor het project. Hij geeft aan dat hij het werk zelf nog steeds erg leuk vindt, maar diep teleurgesteld is in de samenwerking met collega’s. Op mijn vraag hoe het eruit zou zien om soortgelijk werk te doen bij een ander bedrijf antwoordt hij dat dit mogelijk is, maar zijn energie zakt een beetje terug.

Opstelling
Ik doe een korte opstelling met hem waarin ik hem vraag te gaan staan op een plek in de ruimte en zich voor te stellen hoe het er over een jaar uit zou kunnen zien wanneer hij werkt aan een nieuw project met een geweldig team. Ik som daarbij de kwaliteiten op die net in het gesprek naar boven kwamen. Daarna vraag ik hem een plek in zijn kantoor te zoeken, die weergeeft waar hij nu is ten opzichte van die situatie. Hij loopt helemaal naar de andere kant van zijn kantoor. Ik zet een stoel tussen hem en waar hij eerst stond en vraag hem wat dit obstakel tussen hem en de nieuwe situatie is. Brandon begint te lachen en zegt: “In principe niets dat niet kan worden aangepakt”. Als ik hem vraag hoe hij zich voelt, antwoordt hij: “Zoals wanneer ik op het punt sta bij het Great Barrier Reef te duiken, klaar om het koraal te zien”. Ik spiegel hoe zijn energie is gewijzigd ten opzichte van het begin van ons gesprek en vraag hem wat hij kan doen om zich aan dit krachtige gevoel te herinneren. Hij spreekt met me af om drie keer per week naar de sportschool te gaan, omdat dat hem helpt zich fitter te voelen en hij zet een foto van het Great Barrier Reef op zijn telefoon als startscherm, om hem te herinneren aan het avontuur.

#6. Skype-gesprek: (45 minuten)
Vier weken zijn verstreken. Er is veel veranderd. Brandon heeft twee mogelijke baankansen. Hij heeft een opdracht in Eindhoven aangeboden gekregen. De opdracht zou kunnen leiden tot een promotie, maar het woon-werkverkeer is mogelijk een belasting. Brandon overweegt niettemin op het aanbod in te gaan, omdat de werkzaamheden vergelijkbaar zijn met wat hij nu doet, zij het op kleinere schaal.

Daarnaast heeft hij tijdens een congres een directeur van een bedrijf in Londen ontmoet, die hem aanspoorde bij hem te solliciteren. Hoewel verhuizen naar Londen niet Brandons voorkeur heeft, is de opdracht uitdagend en in een veel groter bedrijf, dus met een beter carrièreperspectief. Hij wil een goede eerste indruk achterlaten op de bestuursleden. Inhoudelijk is Brandon voorbereid, maar hij vraagt me om hem te helpen met zichzelf te presenteren. De problemen met zijn collega’s hebben zijn zelfvertrouwen aangetast en hij wil graag zijn natuurlijke manier van communiceren hervinden.

#7. Het maken van een boekje in Storybird (opdracht volgt uit Skype gesprek)
Omdat het beeld van het Great Barrier Reef voor hem werkte, vraag ik Brandon een kort verhaal met foto’s te maken over zijn natuurlijke manier van communiceren met zelfvertrouwen en hoe hij wil overkomen op de directieleden.

#8. Face to Face (60 minuten)
We gebruiken de face to face ontmoeting om te kijken naar het boekje dat Brandon heeft gemaakt. Bij het stellen van vragen bij de verschillende pagina’s, krijgt Brandon ineens het inzicht dat hij een vechter is en dat het hem niet kan schelen wat ze van hem denken, zolang hij het beste uit zichzelf haalt. Hij is opgelucht en voelt zich klaar voor het sollicitatiegesprek.

#9. WhatsApp (5 minuten)
Op de dag voor het sollicitatiegesprek stuur ik Brandon een WhatsApp om hem te vragen of hij er klaar voor is. Hij stuurt me een foto waarop hij het pak aan heeft dat hij aan gaat doen voor het sollicitatiegesprek. Het is van geweven stof met hier en daar een gekleurde draad die de koralen van het rif vertegenwoordigen om hem te herinneren aan zijn kracht.

#10. Telefoon (30 minuten)
Twee dagen na het sollicitatiegesprek belt Brandon me op en zegt dat het gesprek goed ging, maar dat er nog twee andere zeer geschikte kandidaten waren en de baan waarschijnlijk niet naar hem gaat. Hij heeft er vrede mee, omdat hij inderdaad zijn best heeft gedaan.

#11. Afsluiting per e-mail: 20 minuten (lezen en reageren)
Een maand later stuurt Brandon me een e-mail dat Londen niet door is gegaan. Hij is begonnen in zijn nieuwe baan in Eindhoven en hij heeft het enorm naar zijn zin. Hij werkt twee dagen per week vanuit huis om minder reistijd te hebben. Hij voelt zich veel energieker en nu hij zijn zelfvertrouwen weer heeft hervonden, is hij klaar om weer te gaan daten.

Totaal: 330 minuten = 5,5 uren

Wil jij je coachingsvaardigheden professionaliseren?

Ontwikkel je eigen coachingstijl. We bieden verschillende internationaal geaccrediteerde opleidingen voor zowel beginnende als ervaren coaches.

BEKIJK DE COACH OPLEIDINGEN

Een blonde vrouw met een kopje koffie in haar hand. De vrouw luistert naar haar collega en lacht.

Gerelateerde artikelen