Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

Cris over het coachen van collega's

Thema: Coaching en trainersvaardigheden
Rubriek
Klantverhaal
Datum
2 augustus 2021
3 minuten leestijd

Cris Meulendijks (62) studeerde af als landmeetkundige, maar leerde in de avonduren van alles over informatica om meer met zijn passie voor ICT te kunnen doen. Hij werkt momenteel als informatie-analist bij netbeheerder Enexis. Onlangs rondde hij het Leertraject Coachen van collega’s af.

“De training heeft me echt verrijkt.”

Computerkunde studeren

“Toen ik me in de ICT stortte, heette het nog computerkunde,” vertelt Cris. Hij lacht: “Dan weet je wel dat het een tijdje geleden is. Ik ben blij dat ik toen de keuze heb gemaakt om mezelf om te scholen. Sindsdien heb ik veel grote ontwikkelingen binnen de ICT van dichtbij meegemaakt. Ik werk al jaren met veel plezier bij Enexis. Het energienet van de toekomst zit vol ICT, dus we zijn altijd bezig met allerlei mooie projecten.”

Een mensenmens

Cris omschrijft zichzelf als een mensenmens. “Ik houd ervan om met mensen te werken, samenwerkingsverbanden tussen afdelingen te coördineren en de dialoog aan te gaan. Ik ben in mijn functie als Scrum Master en Agile Coach een bruggenbouwer tussen twee nogal verschillende teams. De samenwerking verliep soms wat stroef, maar ik merkte dat ik niet genoeg handvatten had om teamleden op een persoonlijk niveau te kunnen coachen. Als Agile Coach ligt de focus meer op achterliggende processen, methodieken en het functioneren van het team als geheel. Maar ik wist zeker dat de samenwerking beter zou worden als ik ook op een persoonlijk niveau mensen beter kon begrijpen en coachen.”

Uit de rol van adviseur stappen

“Ik had al eerder met plezier trainingen gevolgd bij Schouten & Nelissen. Toen ik deze training tegenkwam, zag ik aan de titel meteen dat het precies was waar ik naar zocht. Wat me vooral aansprak, is dat je tijdens de training leert hoe je uit de rol van adviseur of mentor stapt, en in de rol van coach. Iemand die beweging binnen mensen kan creëren – niet door zomaar oplossingen te bieden, maar door de juiste vragen te stellen zonder oordeel. Mensen tot nieuwe inzichten te laten komen over zichzelf, hun werk.”

Bewuster van omgeving

“De opleiding heeft me ontzettend veranderd. Ik ben veel bewuster geworden van mijn omgeving, nieuwsgieriger naar mensen en gretiger naar informatie. We leven in een nogal egocentrische maatschappij, met heel veel focus op het ik in plaats van de ander. Door deze training ben ik geïnteresseerd geraakt in het verhaal van mensen, en weet ik welke vragen ik moet stellen om mensen zichzelf beter te leren begrijpen. Samenvatten. Doorvragen. Ook: dat je soms gewoon je mond moet houden. Stiltes moet laten vallen. Dat heeft altijd effect aan de andere kant – ik merk heel vaak dat mensen op die manier tot veel meer inzichten komen.”

Een nieuwe toolbox

“Ik pas die kennis overal toe; natuurlijk in een een-op-eengesprek, maar ook tijdens presentaties, sessies en meetings. Het maakt me dus ook een stuk actiever. Je merkt na het volgen van de training echt dat je over een nieuwe toolbox beschikt met vaardigheden om mensen op een persoonlijk niveau te kunnen coachen, zonder dat je op een presenteerblaadje vertelt wat ze moeten doen.”

Verschillende petten op

“Ik ben in mijn functie soms mediator, soms coach. Een mediator komt met oplossingen, een coach juist niet. Het is soms lastig om die verschillende petten op te hebben, maar ik merk dat ik als mediator ook gebruik kan maken van de geleerde coachingshandvatten. Het heeft uiteindelijk allemaal te maken met luisteren en het stellen van de juiste vragen.

De training heeft mijn werk verrijkt en hoe ik naar de wereld kijk. Op kantoor, maar ook thuis. Echt een aanrader dus voor mensen die de volgende stap willen maken in hun rol als coach.”

Meer weten?

Wil je ook leren hoe je jouw collega’s effectief coacht, zodat ze het allerbeste uit zichzelf halen? Ontdek het Leertraject Coachen van collega’s. De opleiding is door de NOBCO/EMCC op Foundation nieveau geaccrediteerd en zowel fysiek als virtueel te volgen.

BEKIJK DE OPLEIDING

Gerelateerde artikelen