Corine over de Opleiding tot loopbaancoach
- Rubriek
- Klantverhaal
- Datum
- 5 juli 2021
- 4 minuten leestijd
Corine van Dijk is zelfstandig ondernemer op het gebied van interim, advies en coaching. Bij SUAS volgde zij de Opleiding tot loopbaancoach. Hoe kijkt ze op deze opleiding terug? Wat was voor haar de toegevoegde waarde?
“Van nature ben ik een reiziger. Datzelfde probeer ik in mijn werk te doen”
Wie ben je? Wat doe je?
Na enig jobhoppen heb ik mij richting HR ontwikkeld. Ik merkte al snel dat ik mij het meest op mijn plaats voelde op het snijvlak van mens en organisatie. Van nature ben ik een reiziger, ik houd ervan om in mijn privéleven onderweg te zijn en de wereld te verkennen. Datzelfde probeer ik ook in mijn werk te doen. Sinds 2 jaar ben ik zzp-er en werk ik op eigen titel. Dit stelt mij nog meer in staat richting te geven aan mijn eigen loopbaanpad. Dus toen ik merkte dat het trainer/coachvak mij trok, heb ik eerst een opleiding trainersvaardigheden gevolgd en daarna een coachopleiding.
Gaandeweg kwamen er steeds meer vragen op het gebied van loopbaancoaching op mijn pad. Het lukte mij om daar vanuit mijn coachbasis en systemisch werk, steeds meer invulling aan te geven (mede door het lezen van heel veel boeken). Toch voelde ik de behoefte mij ook op dat gebied verder te professionaliseren.
Waarom juist de Opleiding tot loopbaancoach?
In eerste instantie twijfelde ik. Daarom was de persoonlijke intake met Ineke* voor mij enorm belangrijk. In het voorgesprek dat ik met haar had, verkenden we of de opleiding mij de diepgang kon bieden die ik zocht. Samen hebben we uitgezocht met welke methoden en modellen ik al werkte en zijn we nagegaan of er voor mij ook daadwerkelijk voldoende uitdaging in de opleiding zat. Deze serieuze investering in het nagaan van persoonlijke leerbehoeften zei mij veel over de degelijkheid van SUAS en de werkwijze van Ineke.
De kwaliteit van SUAS is het theoretisch kader combineren met docenten die midden in de praktijk staan. Dit had ik ook ervaren bij de cursus trainersvaardigheden. Een geweldige mix van theorie, praktijk en ter plekke zelf ervaren als deelnemer en uitvoerder. Steeds als ik in het voorgesprek vragen stelde had Ineke mij de antwoorden kunnen geven, maar dat deed ze niet. Zij is direct gaan coachen. En dat is ze blijven doen. Gedurende de gehele opleiding nodigt Ineke uit om ook écht aan de slag te gaan met de materie. Bij veel opleidingen heb ik meer zenden ervaren vanuit de docent. Bij SUAS neem je de stof tot je en moet je die ook meteen toepassen, dit wordt zeer consequent gedaan.
Hoe heb je de combinatie van werk en leren ervaren?
Toen ik aan de opleiding begon was ik ongeveer 1 jaar werkzaam als zelfstandige. Ik heb mijn werk altijd gecombineerd met leren. Ik houd ervan in ontwikkeling te zijn en aan zelfreflectie te doen. Tijdens de opleiding kon ik échte klanten inbrengen in de intervisiebijeenkomsten en het geleerde direct toepassen in mijn eigen praktijk. Daardoor had de opleiding voor mij meteen toegevoegde waarde. Daarnaast werd ik gedwongen gestructureerd te coachen en kon ik de feedback die ik kreeg vanuit oefengesprekken onmiddellijk benutten. Alle blinde vlekken waren benoemd, dat was heel waardevol. Richting klanten had dat een positief effect.
Wat heeft het volgen van de opleiding je gebracht?
Het doel van het volgen van de opleiding was voor mij het verdiepen en doorvoeren van kwaliteitsverbetering om zekerder te zijn van mijn loopbaantrajecten. Ik heb een aantal waardevolle nieuwe dingen geleerd en ben zaken anders gaan verbinden. De RET-methode gebruikte ik bijvoorbeeld al in ‘normale coaching’ en pas ik nu ook toe in loopbaantrajecten. En uiteindelijk brengt de wetenschap dat wat je doet gewoon goed in elkaar zit, veel zelfvertrouwen. Voor mij heeft systemisch coachen de basis gevormd van hoe ik als coach in het leven sta. De Opleiding tot loopbaancoach heb ik nodig gehad om nog meer kwaliteit te kunnen leveren en verdieping aan te brengen. Mooi is ook dat ik steeds meer aanvragen krijg voor loopbaantrajecten waar ik nu vol zelfvertrouwen en met extra kwaliteitstoets invulling aan geef.
Wil ook jij mensen met loopbaanvragen professioneel begeleiden?
Houd jij je als professional op het gebied van HRM, P&O, re-integratie of management bezig met adviseren en coachen? Heb je HBO/WO werk- en denkniveau? Dan is de Opleiding tot loopbaancoach ook zeer geschikt voor jou. Je kunt je vervolgens laten registreren als aspirantlid bij NOLOC, de beroepsvereniging voor loopbaanprofessionals en jobcoaches. En je hebt een belangrijke basis voor de NOLOC-registratie in handen.
*Ineke van de Berg is executive coach, loopbaancoach, trainer, opleider van trainers en coaches, Auteur van Lopen doe je zelf , CMI-C/NOLOC. Ze is als freelance trainer verbonden aan Schouten & Nelissen.
