Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

Coaching vs. Therapie, Mentoring & Counseling

Thema: Coaching en trainersvaardigheden
Rubriek
Artikel
Datum
12 april 2017
3 minuten leestijd

Coaching is een veelgebruikt en wat ‘vervuild’ begrip. Zo worden de termen 'coaching', 'therapie', 'mentoring' en 'counseling' nogal eens door elkaar gebruikt. En dat terwijl ze geheel andere doelen, redenen, aanpakken en betekenissen hebben. Maar wat is nu eigenlijk het verschil ertussen? In dit artikel schept Esmee Verhagen, psycholoog en consultant bij Schouten & Nelissen, helderheid in het ‘woud’ van coaching.

Wat is coaching niet?

Doordat het niet helder is wat coaching nu eigenlijk is, en omdat meer dan 40.000 Nederlanders zich coach noemen, bestaat het risico dat je veel geld en tijd investeert in een coach die je niet werkelijk verder brengt. Daarnaast kan er, als de coach niet goed weet waar hij mee bezig is, een (soms langdurige) afhankelijkheidsrelatie ontstaan waarmee jij zeker niet geholpen bent.

Definitie coaching

Sinds 2003 is er een wetenschappelijke definitie van coaching: ‘Coaching is een doelgericht, resultaatgericht, cliëntgericht en systematisch proces waarin een coach een formele en gelijkwaardige hulprelatie aangaat met de coachee.’

Dit betekent dat er doelen gesteld en behaald worden. Je coachdoel is altijd verbonden aan het ontwikkelingsthema in je leven. Coaching gaat over jou als mens en niet louter over de inhoud van de problemen. Door het ontwikkelen van meer psychologische flexibiliteit, leef je meer vanuit je kracht en waarden, en heb je meer vaardigheden om om te gaan met wat het leven brengt. De resultaten zijn van invloed op jezelf en je (werk)omgeving.

Coaching vs. Therapie

Coaching is voor het veranderen van gedrag naar de toekomst en voor een hulpvraag die gaat over heden en toekomst. Therapie is geëigend wanneer er trauma’s uit het verleden verwerkt dienen te worden. Toch kan je met trauma’s uit het verleden, zelfs wanneer deze niet helemaal verwerkt zijn, prima voor coaching in aanmerking komen. Zolang je aan de start maar duidelijk met je coach afspreekt dat voor het verwerken van deze ervaringen je therapeut de aangewezen begeleider is.

Een coach kan je dan heel goed begeleiden door samen je verlangens en ambitie voor de toekomst te onderzoeken, en hoe je deze in het huidige moment kan leven. Sterker nog, deze focus op verlangen in plaats van op probleem kan zeer weldadig werken. Een van onze coachees verwoordde het zo: ‘Ongelofelijk, twee coachingsessies met jou heeft me meer opgeleverd dan 10 jaar therapie’.

Coaching vs. Mentoring

Een coach hoeft geen specifieke expertise te hebben over jouw vak. Je mentor heeft dat wel; deze komt bijvoorbeeld vaak uit dezelfde (soort) organisatie. Je mentor kan een voorbeeldfunctie aannemen en zal vooral tips en adviezen geven. Je mentor weet het beter: de relatie met je mentor is hiërarchisch op basis van kennis en ervaring.

Je coach is gelijkwaardig en de relatie is niet hiërarchisch. Je mentor is een leerregisseur die zich richt op je taakontwikkeling en op jouw inhoudelijke ontwikkeling in je werk. Je coach is ook een leerregisseur en faciliteert jouw leren, maar dan volledig gericht op jouw persoonsontwikkeling.

Coaching vs. Counseling

Counseling is geschikt voor iedereen die stress ervaart, het gevoel heeft dat alles te veel is of tegen problemen aanloopt binnen het gezin, werk of de relatie. Counseling is een kortdurende vorm van individuele psychosociale begeleiding. De counselor ondersteunt en begeleidt je bij ongewenste, pijnlijke, ongemakkelijke of moeilijke situaties in jouw leven. Deze situaties kunnen klachten geven als moeheid, weinig energie en lusteloosheid.

Persoonlijke counseling kan helpen om de balans in jezelf en je leven terug te vinden en jouw klachten te verminderen. Samen met de counselor ga je op zoek naar een oplossing binnen de grenzen van jouw eigen mogelijkheden. De aanleiding om in coaching te gaan kan dezelfde zijn als bij counseling, maar daarnaast zijn er vele andere aanleidingen en werken coaches ook met mensen die al goed functioneren en zich willen ontwikkelen.

Meer weten?

Bekijk dan eens ons complete coachingsaanbod.

COACHING

Man in gesprek met een vrouw.

Gerelateerde artikelen