Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud
Mastermodule Psychologie en verandermanagement

Best beoordeeld

Mastermodule Psychologie en verandermanagement

Pak organisatieverandering effectief aan

  • Je hebt inzicht in de dynamiek en complexiteit van verandervraagstukken
  • Je pakt verandervraagstukken vanuit meerdere perspectieven aan
  • Je gaat overtuigd om met verandervraagstukken in jouw eigen praktijk

Bekijk alle details

Uitvoering
Mastermodule
Duur
7 dagen (14 weken)
ECTS (studiepunten)
8 ECTS (studiepunten)
Startmoment
Start al in september
Onderwerpen
  • +1
    Nog 1 anderen

Dit ga je leren in Mastermodule Psychologie en verandermanagement

Organisaties zijn constant in beweging. Maar het aanpassen van een organisatie aan veranderende omstandigheden is niet eenvoudig. Het is een weerbarstig, complex proces, dat vraagt om flexibiliteit. Zowel van het management als van de medewerkers. In deze specialisatiemodule van de master Human Development leer je welke inzichten, diagnostische instrumenten en aanknopingspunten belangrijk zijn bij organisatieveranderingen.

De volgende onderwerpen komen aan bod:

  • Principes van veranderkundige diagnose en ontwerp
  • Veranderen als beheersproces en het motiveren van medewerkers
  • Veranderen als een proces van macht en beïnvloeding
  • Veranderen als een proces van samen leren
  • Veranderen als opruimen en ruimte creëren
  • Het veranderproces in beweging krijgen en vasthouden
  • Integratie en persoonlijke overtuigingen

Resultaten

  • Je kunt een veranderaanpak ontwikkelen
  • Je hebt een persoonlijke visie op het omgaan met verandervraagstukken
  • Je benadert veranderen als onderdeel van de bedrijfsstrategie
  • Je hebt inzicht in de dynamiek en complexiteit van verandervraagstukken
  • Je kunt verandervraagstukken vanuit meerdere perspectieven bekijken
  • Je kunt beargumenteerd kiezen voor bepaalde interventies
  • Je hebt meer invloed op deze keuze voor interventies

Voor iedereen die zijn verandertrajecten echt wil doen slagen

Voor wie?

Verandering doet vaak pijn. Ook organisaties blijken vaak niet zo flexibel: veel mensen houden hun werkwijze graag bij het oude. Jij wilt, door inzicht in de menselijke psyche, verandertrajecten soepeler laten verlopen. Deze module is voor intern en externe adviseurs op strategisch of beleidsniveau die raakvlakken hebben met human development. Je bent bijvoorbeeld organisatieadviseur, strategisch adviseur of HRM- of HRD-adviseur.

Toelatingscriteria

Voor alle masterprogramma's heb je een hbo-achtergrond nodig, aangevuld met twee jaar relevante werkervaring. Beschik je niet over een hbo-bachelor of wo-diploma, maar heb je wel aantoonbaar minimaal hbo werk- en denkniveau, dan kun je een toelatingsprogramma volgen.

Mocht je ervoor kiezen om de gehele master te gaan volgen, dan volgt er een studiegesprek met jouw studiebegeleider. In dit gesprek bespreek je jouw achtergrond, motivatie, wederzijdse verwachtingen, of de opleiding aansluit bij jouw leerdoelen en stel je samen een voorlopig studiepad samen.

Inhoud

Principes van veranderkundige diagnose en ontwerp

Je maakt kennis met verschillende theorieën en begrippen uit de sociale psychologie, waarmee je verandering in organisaties kunt diagnosticeren en beïnvloeden. Wat maakt gepland veranderen zo moeilijk? Waarom mislukken veel organisatieveranderingen? Daarnaast kijk je naar jouw eigen praktijkcase.

Veranderen als beheersproces en het motiveren van medewerkers

Je krijg inzicht in vijf gekleurde perspectieven op veranderen van De Caluwe en Vermaak en je onderzoekt jouw eigen overtuigingen en zienswijze op veranderen. Daarnaast staat op deze dag het veranderen als proces van plannen en beheersen (blauwdrukdenken) en het veranderen als ruilexercitie en proces van motiveren (mensen meekrijgen) centraal.

Veranderen als een proces van samen leren

Je gaat werken met diagnosemodellen. De participatieve diagnose (gemeenschappelijke beeldvorming) en causale diagnose (systemisch perspectief op organisaties). Verder maak je kennis met waarderend onderzoeken: interventies gericht op collectief leren en toekomst creëren.

Veranderen als opruimen en ruimte creëren

Je gaat aan de slag met het duiden van complexe verandervraagstukken (Wicked Problems, Post-Norman situations, VUCA-vraagstukken). Het herkennen van patronen waardoor veranderingen geblokkeerd worden en de ‘competency traps’ om ruimte te scheppen vor verandering.

Het veranderproces in beweging krijgen en vasthouden

Wanneer meer van hetzelfde niet helpt kun je als veranderaar op zoek gaan naar welke hefbomen bijdragen aan de verandering. Eigen routines over hoe je als veranderaar met situaties omgaat zijn vaak de bron van ongewenste resultaten. De veranderaar kan een rol spelen in het creëren van generativiteit en variatie.

Integratie en persoonlijke overtuigingen

Afsluiting van de module met toepassing en verdere verdieping van de verkregen inzichten in een veranderkundige spelsimulatie.

Tijdens deze laatste dag kijken we terug op de behandelde stof. Wat heeft het jou opgeleverd? Bij welke perspectieven voel je je het meest thuis? Wat zijn jouw eigen overtuigingen over veranderkunde? En welke handelingsperspectieven zijn er voor jouw eigen casuïstiek?

Kosten

De totale prijs is opgebouwd uit de volgende componenten:

Opleiding

De prijs van deze mastermodule is € 3.750,00. Je profiteert bij ons automatisch van een supervoordelige regeling, namelijk dat je géén 21% btw betaalt voor hoger onderwijs.

Financiering

Wil je voordeliger studeren? Er zijn verschillende interessante mogelijkheden en wettelijke regelingen om gebruik van te maken. Bekijk ze allemaal op www.suas.nl/financieringsmogelijkheden.

Materiaal

Je schaft voor de start van elke mastermodule zelf je studieboeken aan (ca. € 125,00 per module). Je ontvangt hiervoor van ons een literatuurlijst. Omdat de materiaalkosten niet bij de prijs van de master zijn inbegrepen, zullen ze ook niet op de factuur staan. Declareer ze dus, indien mogelijk, separaat bij je werkgever.

Je volgt de colleges altijd in het Nederlands. De literatuur kan wel deels in het Engels zijn.

Arrangement

De kosten voor het gebruik van de accommodatie, koffie/thee en een uitgebreid lunchbuffet zijn bij de prijs inbegrepen.

Programma

Collegedagen

De Mastermodule Psychologie en verandermanagement bestaat uit 7 bijeenkomsten met een doorlooptijd van 14 weken en staat gelijk aan 8 ECTS. Je tijdsinvestering is circa 12 uur zelfstudie per week. Je kunt de modules maximaal 5 jaar combineren tot een complete master. Een complete master bestaat uit 60 ECTS: 48 ECTS voor de modules en 12 ECTS voor de thesis.

Bijeenkomst 1 t/m 7:

  • 1 collegedag van 09.30 tot 17.30 uur

Deelnemers

De maximale groepsgrootte van deze mastermodule is 20 deelnemers.

Diploma

Na succesvolle afronding van deze module ontvang je een deeldiploma van SUAS (8 ECTS). Wanneer je besluit de toets niet te maken of wanneer je de toets onvoldoende afrondt, kun je een bewijs van deelname aanvragen. Hiervoor geldt een aanwezigheidsplicht van 85%.

Incompany

Staan meerdere collega's voor dezelfde uitdaging? Dan is 'incompany' de ideale optie. Deze opleiding of training kan namelijk ook binnen jouw organisatie worden georganiseerd. Ons gespecialiseerde zusterbedrijf Relevance zal dit maatwerktraject samen met jou ontwikkelen. Relevance past de opdrachten en voorbeelden dan aan op de praktijksituatie in jouw organisatie.

Pluspunten van Incompany

  • Efficiënt - Je brengt in één keer de kennis en competenties van complete teams naar een hoger niveau.
  • Hoog rendement - De specifieke leerdoelen en -wensen van jouw collega's staan centraal.
  • Borging - We maken gebruik van actuele praktijksituaties voor optimale borging van leerdoelen.
  • Altijd - Jij bepaalt het moment waarop we de opleiding of training organiseren.
  • Overal - We organiseren de opleiding of training waar jij wil. Binnen of buiten je organisatie.

Advies aanvragen

Docenten

Docenten

Deze module wordt verzorgd door docenten die samen de totale breedte van organisatieontwikkeling binnen Human Development vertegenwoordigen:

Dit worden je docenten

  • Prof. Dr. Martin Euwema

    KU Leuven

    Prof. Dr. Martin C. Euwema is hoogleraar Organisatiepsychologie aan de Katholieke Universiteit Leuven en houdt zich met name bezig met conflicthantering en met de psychologie van organisatieveranderingen. Hij publiceert hierover regelmatig in (inter)nationale vakbladen. Naast onderwijs en onderzoek adviseert hij bij organisatie-ontwikkeling en conflicten in het management en bestuur van organisaties en het invoeren van productieve methoden van conflicthantering. Hij was o.a. betrokken bij de opleiding in conflicthantering voor Nederlandse militairen tijdens vredesoperaties.

  • Prof. Dr. Thijs Homan

    Open Universiteit Nederland

    Prof. Dr. Thijs H. Homan is in zijn onderzoek en praktijkwerk al vele jaren bezig met de vraag: ‘wat gebeurt er nou eigenlijk écht als organisaties veranderen en ontwikkelen?’. Daarbij benadert hij de conventionele organisatie- en management theorievorming kritisch. Hij betrekt kennis, inzichten en theorieontwikkeling uit tal van ‘nieuwe’ wetenschappen om de 'lived experience' van mensen in (veranderende) organisaties te kunnen begrijpen. In zijn werkzame leven heeft hij steeds een dubbel pad bewandeld. Enerzijds werkzaam zijn in ‘academia’, anderzijds steeds activiteiten en projecten uitvoeren in de praktijk.

  • Marcel Kuhlmann

    Marcel Kuhlmann houdt zich in zijn werk als organisatieadviseur, docent en coach bij Kessels&Smit The Learning Company, bezig met de thema’s ‘veranderen’ en ‘leiderschap’. In zijn aanpak sluit hij aan bij waar mensen op dit moment staan. Zijn bijdrage is gericht op het maken van verbindingen tussen het persoonlijke perspectief en het ontwikkelperspectief. Door complexe situaties of gevoelens terug te brengen tot heldere patronen, overtuigingen of oorzaken, kun je een volgende stap ontwerpen. Daarmee kom je weer in regie. Hij werkt graag vanuit een onderzoeksperspectief: "door vragen te stellen en te spiegelen kun je een vraagstuk op meerdere niveaus analyseren en duiding geven aan dilemma’s of keuzes die hierin besloten liggen.

  • Hanna Boersema-Vermeer

    Hanna Boersema-Vermeer werkt met veranderaars, managementteams en hun organisaties aan de veranderuitdagingen. Veel van deze verandervraagstukken liggen op het vlak van ander gedrag van mensen in combinatie met een wijziging in structuur en/of de processen. Zij verbindt daarbij de inhoudelijke opgave aan de opgave op gedragsniveau. Zij maakt daarbij veelal gebruik van gedachtegoed uit de systeemtheorie, en het kleurendenken van De Caluwé & Vermaak. Hanna werkte bij Twynstra Gudde als manager en senior adviseur organisatieontwikkeling. Zij leidde daar het Kenniscentrum Veranderkunde en de adviesgroep Veranderkunde. Sinds 2018 heeft zij haar eigen adviespraktijk van waaruit zij managementteams coacht, organisaties adviseert over veranderprocessen.

  • Dr. Martijn Jansen

    Vrije Universiteit Amsterdam

    Dr. Martijn Jansen studeerde Bedrijfskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds 1 maart 2020 als zelfstandig adviseur werkzaam en samenwerkingspartner van Twynstra Gudde, de VU en de Erasmus universiteit. Daarvoor was hij partner bij zowel Twynstra Gudde als KPMG. Daarnaast is Martijn bestuurslid bij Ieder(in), de Orde van Organisatie adviseurs (Ooa) en PZO. Zijn focus ligt op performance verbetering van professionele service firma’s. Hij heeft meerdere publicaties op zijn naam, waaronder het boek Gedreven Organiseren (2009) en Managen moet (2018). Dat laatste boek is gebaseerd op zijn proefschrift over middenmanagers.


Wat anderen over Mastermodule Psychologie en verandermanagement zeggen

Ervaringen

8,5 van de 10

8,5 uit 31 ervaringen

Bekijk alle ervaringen

)

Nu starten met Mastermodule Psychologie en verandermanagement

Mastermodule Psychologie en verandermanagement

Pak organisatieverandering effectief aan

  • Je hebt inzicht in de dynamiek en complexiteit van verandervraagstukken
  • Je pakt verandervraagstukken vanuit meerdere perspectieven aan
  • Je gaat overtuigd om met verandervraagstukken in jouw eigen praktijk

Vragen of advies nodig?

Klik op onderstaande links om hulp te ontvangen

Ditty van der Elst

Opleidingsadviseur

)

Gerelateerde opleidingen

Deze opleidingen zijn misschien ook wat voor jou