5x hoe jouw brein je tegenwerkt
- Rubriek
- Blog
- Datum
- 24 oktober 2018
- 3 minuten leestijd
95% van wat je denkt en doet is naar schatting onbewust. We leven vooral op de automatische piloot. En dat moet ook. Zonder die trouwe gezagvoerder kan je brein niet functioneren. Maar ingesleten gewoontes kunnen je ook flink belemmeren. 5 redenen om het stuur af en toe over te nemen.
#1. We leven vooral in ons hoofd
Wij mensen zijn denkverslaafd. Plannen en organiseren, zorgen maken, verlangen naar iets anders. Het houdt ons de hele dag bezig. Door die gedachten en gevoelens kunnen we ons geleefd voelen en het contact met de realiteit verliezen.
Wat er om ons heen gebeurt dringt dan niet tot ons door. Daardoor lopen we het risico niet effectief te reageren op onze omgeving. Ook verliezen we aan productiviteit. De tijd die we besteden aan zorgen is verspild. Tijd die we maar eenmalig kunnen ‘uitgeven’. En denk eens aan alle energie die daardoor weglekt…
#2. We voelen niet wat onze grenzen zijn
Doordat het zo druk is in ons hoofd, onderdrukken we onze gevoelens en realiseren we niet hoe het eigenlijk met ons gaat. We negeren of interpreteren de signalen niet goed. Daardoor gaan we gemakkelijk over onze grenzen heen.
We rennen maar door tot we fysiek uitvallen, met een burn-out of andere stressklachten die niet meer te negeren zijn. En alleen omdat ons lijf aan de noodrem trekt, maar dan is het al te veel te laat. En moeten we van ver komen om er weer bovenop te raken.
#3. We houden onszelf ‘klein’
Sommige automatismen zijn heel behulpzaam. Anderen niet bepaald. Een gewoonte is er ook maar een keer ingeslopen, maar dat wil niet zeggen dat dat de meest effectieve gedrags- of gedachtepatronen zijn.
Automatismen kunnen ons belemmeren om ons potentieel te ontwikkelen en de beste versie van onszelf te zijn. Ze saboteren onze groei. En daarmee ook onze prestaties. Om die naar een hoger niveau te tillen, moeten we ons bewust worden van onproductieve gewoontes en die doorbreken.
#4. We vinden overal wat van
Wat we ook ervaren, we hangen er meteen een oordeel aan. Iets is wel of niet goed, prettig of onprettig. Negatieve situaties, gevoelens en gedachten willen we anders hebben. Dat versterkt de negatieve ervaring, waardoor we ons laten meeslepen in verdriet, ongemak, zorgen, angst, woede en andere emoties die de situatie in ons losmaakt.
We maken iets groter of erger dan het hoeft te zijn. Zo gaat de negatieve ervaring onze hele dag, week, maand, leven bepalen. En kunnen we niet meer op een effectieve manier op de situatie reageren.
#5. We laten ons (af)leiden door impulsen
De hele dag door worden we bestookt met prikkels. Als het niet een mail, tweet of appje is, dan wel de mensen om ons heen. We voelen vaak een druk om meteen op berichten te reageren en ‘iets’ te moeten met dingen die voorvallen.
Ook gaan de gedachten die door ons hoofd schieten vaak ineens met ons aan de haal. Maar liefst 38% van de tijd dwalen onze gedachten af. We zijn heel reactief. Zo is het knap lastig om gericht met dingen bezig te zijn en ons niet te laten (af)leiden door de waan van de dag.
Je hebt altijd een keuze
Door de automatische piloot kan je functioneren. Maar wil je méér uit jezelf, je werk en je leven halen, dan moet je in situaties die je belemmeren de regie terugpakken. Het goede nieuws? Hinderlijke patronen kan je wel degelijk aan de kant zetten. Door bewust aandacht te hebben voor wat er nu is en gebeurt.
Dit helpt je om met beide benen op de grond te landen. Wat je denkt en voelt even te laten bezinken en waar mogelijk te relativeren, zodat het niet met je op de loop gaat. In die tijd van bezinning kan je rustig alle opties afwegen en bewust kiezen hoe je op de situatie wil reageren. In plaats van je te laten leiden door automatismen die niet altijd constructief en effectief zijn. Je hebt een keuze!
Ga voor zelfregie
Doorbreek jouw hinderlijke patronen met een training Mindfulness of Versterken van persoonlijke kracht en maak bewuste keuzes in je werk en leven.
Meer weten?
Hen je geïntrigeerd geraakt over hoe je brein werkt? Bekijk dan hier onze "Brein"-masterclasses.